Moto sport

Renault F1 izlazi iz Formule 1

Renault F1 izlazi iz Formule 1
Foto: Tanjug/AP | Renault F1 izlazi iz Formule 1

Renault F1 je među deset timova koji su potpisali novi "Konkord" sporazum, tako da je namjera Francuza da nastave da se trkaju u F1 zapečaćena, međutim, ono na šta nisu pali potpis i pečat do sada je da će Renaultovo mjesto zauzeti marka Alpine, i to najmanje narednih pet godina.

Pored promjene imena, novi tim će takođe usvojiti i nove boje od sljedeće godine, tako da će Renaultova žuto-crna tema biti zamijenjena bojama francuske nacionalne zastave – crvenom, bijelom i plavom.

"Alpine je predivna marka, moćna i živa, koja donosi osmijehe na lica onih koji je prate. Uvođenjem Alpinea, simbolom francuske izvanrednosti, u najprestižniju trkačku seriju na svijetu, nastavljamo svoje prisustvo u avanturi proizvođača u okviru ovog obnovljenog sporta. Mi pridružujemo brend iz snoga uz najveća imena, za spektakularne trke koje kreiraju i prate entuzijasti. Alpine će takođe uvesti svoje vrijednosti u padok: eleganciju, ingenioznost i odvažnost“, rekao je Luka de Meo, šef Grupe Renault.

Izvještaj dolazi nakon prošlomjesečnih događaja, kada Renault ne samo što je potpisao "Konkord" sporazum, već je najavio povratak dvostrukog svjetskog šampiona, Fernanda Alonsa, u tim.

Što se tiče imovine Renault F1 tima, ona će biti ista, a biće čak zadržan i E-Tech naziv za hibridni pogon.

Mada je nepoznato ime na globalnom planu, posebno u Formuli 1, Alpine ima dugu i uspješnu istoriju u drugim auto-moto disciplinama, uglavnom u reliju i trkama izdržljivosti.

S tim u vezi, Renaultov debi u F1 1977. godine, omogućili su upravo Alpine i Gordini sportski ogranci.

Pod Renaultovim krovom od 1973. godine, Alpine je nedavno uskrsnuo i pozicionirao se kao zasebna automobilska marka, a trenutno proizvodi A110 sportistu sa središnje pozicioniranim motorom.

(Vrele Gume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije