Moto sport

Renault: Kubica neće voziti trke ove sezone

Renault: Kubica neće voziti trke ove sezone
Foto: Ilustracija | Renault: Kubica neće voziti trke ove sezone
N.N.

Generalni direktor Renaulta Siril Abitebul ponovio je da je učešće Roberta Kubice na testiranjima na "Hungaroringu" organizovano samo da bi se procjenilo da li bi Poljak mogao da se vrati u Formulu 1 naredne godine.

Kubica će naredne nedjelje dobiti priliku da testira ovogodišnji bolid Formule 1, pošto je dva puta isprobao ranije modele francusog tima. Zbog toga su se pojavile spekulacije da bi nekadašnji vozač Renaulta mogao da zamijeni Džoliona Palmera u timu kasnije tokom ove sezone, možda već na Velikoj nagradi Belgije sljedećeg mjeseca.

Međutim, Abitebul je negirao takvu mogućnost, potvrdivši da će Palmer zadržati svoje mjesto poslije ljetnje pauze i naglasio da svi žele odgovor da li Kubica fizički može da podnese najmoderniji bolid Formule 1.

"Nastavljamo da podržavamo Džoa, nema nikakvih promjena u našim planovima", rekao je Abidebul za motorsport.com.

 "Istina je da osjećamo da moramo da istražimo mogućnost šta Robert može poslije prethodnih testiranja. Testirali smo ga u bolidu iz 2012. godine, ali smo odradili i ljekarske preglede, vozio je u simulatoru, ali ne želim da dajem više detalja. Poslije svega, želimo da vidimo koliko bi bilo realno da Robert ponovo vozi moderni bolid Formule 1 i da to stavimo u trkački kontekst. Posljednja prilika za to je bilo testiranje na Hungaroringu i iskoristili smo je. Ali, u pitanju nije kratkoročan plan, već dugoročan".

Abitebul je takođe jasno istakao da čak i da se Kubica odlično pokaže u Budimpešti, to ne znači da će automatski dobiti mjesto u Renaultu naredne godine.

"Robert bi mogao da bude kandidat za 2018. godinu, ali prije nego što ga uzmemo u obzir, moramo da razmotrimo neke druge stvari. Kako će se izboriti sa bolidom sa manjim prijanjanjem, a većom snagom, pošto sve ono što je vozio do sada ne može da se poredi. Iskreno, čak i da bude dobar, to ne znači da ćemo odmah potpisati ugovor sa njim, moramo da razmotrimo još neke stvari", istakao je Abitebul.

Kubičina karijera u Formuli 1 je naprasno prekinuta 2011. godine, kada je u udesu tokom jednog relija u Italiji doživio teške povrede ruke, koju i dalje ograničeno pomjera. Od tada, Poljak se koncentrisao na reli, da bi se posljednjih godina polako vraćao na stazu, a ove godine je prvi put od nesreće dobio priliku da testira bolid Formule 1.

Jedan od najzanimljivijih vozača današnjice je do sada vozio na 76 trka u Formuli 1, a ostvario je jednu pobjedu – na Velikoj nagradi Kanade 2008. godine. Još 11 puta se našao na podijumima, a pored Renaulta vozio je za BMW Zauber.

(sportklub.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije