Moto sport

Rikardo prekinuo post, veliki incident Ferstapena i Hamiltona

Rikardo prekinuo post, veliki incident Ferstapena i Hamiltona
Foto: F1 Plus | Rikardo prekinuo post, veliki incident Ferstapena i Hamiltona

Vozač Meklarena Danijel Rikardo slavio je na Velikoj nagradi Italije, 14. trci sezone Formule 1 i tako upisao svoju prvu pobjedu u britanskom timu, kojem je ujedno donio prvi trijumf još od novembra 2012. godine i trke u Brazilu.

Trku na legendarnoj "Monci" obilježio je i incident između glavnih kandidata za titulu, u kojem je Maks Ferstapen izbacio sa staze sebe i Luisa Hamiltona.

Rikardo je u "hramu brzine" upisao svoju prvu pobjedu još od Velike nagrade Monaka 2018, kada je branio boje Red Bula, a osmu u karijeri. Takođe je prekinuo post Meklarena koji je trajao skoro devet godina, a nevjerovatan dan za britansku ekipu upotpunio je Lando Noris osvajanjem drugog mjesta.

Dvojcu Meklarena na podijumu se pridružio Valteri Botas u Mercedesu, poslije starta sa začelja zbog zamjene pogonske jedinice, iako je vozač Red Bula Serhio Peres kao trećeplasirani prošao kroz cilj. Meksikanac je kažnjen dodavanjem pet sekundi pošto je isjekao šikanu prilikom preticanja Norisa na sredini trke, a razlika između njega i Botasa u cilju bila je oko sekunde.

Rikardo je bio taj koji je tokom većeg dijela trke držao čelnu poziciju u Monci, a pored sjajne vožnje splet okolnosti omogućio mu je da dođe do prvog trijumfa u bojama Meklarena. Australijanac je poslije starta poveo ispred Ferstapena, Norisa i Hamiltona i prvi je otišao po nove pneumatike. Holanđanin i aktuelni šampion su izgubili više vremena prilikom odlaska u boks, vozač Red Bula čak 11 sekundi, da bi u 24. krugu uslijedio incident koji je obilježio trku.

Britanski automobilista se po izlasku iz boksa našao iza Norisa, a ispred Ferstapena, koji je krenuo u napad već u prvoj krivini, ali je bio previše agresivan i izbacio je kako Hamiltona, tako i sebe sa staze. Na stazu je tada izašlo bezbjednosno vozilo, koje je na njoj ostalo dok bolidi nisu sklonjeni, a kada je trka nastavljena Rikardo je uspio da se zadrži na prvoj poziciji. Iza njega je Noris trpio ozbiljan pritisak Šarla Leklera u Ferariju, ali to nije potrajalo dugo, a uprkos sjajnom proboju Botasa kroz poredak, Finac je praktično ostao zaglavljen iza Peresa.

(Sport klub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije