Moto sport

Sainc uzburkao duhove u Ferariju: Da li su pogriješili sa Hamiltonom?

Sainc uzburkao duhove u Ferariju: Da li su pogriješili sa Hamiltonom?
Foto: Tanjug/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake | Sainc uzburkao duhove u Ferariju: Da li su pogriješili sa Hamiltonom?

Slavni italijanski tim Formule 1 Ferari je na početku sezone napravio senzacionalan transfer i odlučio da od sljedeće godine za Skuderiju vozi sedmostruki prvak svijeta Luis Hamilton.

Navijači su bili oduševljeni činjenicom da će u crvenom kombinezonu sa znakom propetog konjića vidjeti sedmostrukog šampion svijeta i ponadali se da bi ova kombinacija mogla trofejni tim opet mogla da vrati na najviši stepenik pobjedničkog podijuma.

Ipak, entuzijazam je znatno splasnuo a najveći krivac za to je španski vozač Karlos Sainc koji je zbog najavljenog dolaska Hamiltona postao višak. Tim iz Maranela smatra da će tandem Hamilton - Lekler biti pobjednički izbor ali sjajnim vožnjam  Sainc ih je natjerao na razmišljanje da li su pogriješili što su ga se tako lako odrekli.

U tri trke u kojima je učestvovao ostvario je pobjedu i dva treća mjesta. Lekler je dvezao sve četiri trke i imao po jedno drugo i treće mjesto te je u dva navrata bio četvrti.

Vozač iz Monaka je trenutno treći u poretku vozača sa četiri boda više od Sainca a iako važi za jednog od najboljih vozača kada je u pitanju jedan krug, tek je jednom u kvalifikacijama bio bolji od timskog kolege.

 

Poslije trke u Suzuki u kojoj je Sainc bio treći a Lekler četvrti, na ovu temu nije htio da govori prvi čovjek F1 ekipe Ferarija Fred Vaser.

"Postavljate ista pitanje kao i prije dvije sedmice. Samo iskopirajte moj odgovor od tada. Sjledeće pitanje", rekao je vidno nervozni Vaser.

U sličnom raspoloženju je i Hamilton, koji ove sezone vozi u  katastrofalnoj formi u Mercedesu. Najbolji plasman bilo mu je sedmo mjesto u Bahreinu a što se tiče okršaja u kvalifkaciijama, timski kolega Džordž Rasel vodi sa 3:1

Na pitanje da li je ljubomoran što je Ferari tako brz u ovom trenutku, uzvrvatio je kontra pitanjem.

"Imate li vi neko bolje pitanje", rekao je Hamilton i napustio konferenciju za medije. Sainc će naredne godine biti slobodan u izboru nove sredine a kako trenutno stvari stoje neće mu biti teško da nađe novu ekipu.

Prije ove sezone ime Karlosa Sainca se rijetko pominjalo u razgovorima o vrhunskim vozačima mlađe generacije a uglavnom su te diskusije bile rezervisane za aktulenog šampiona Maksa Ferstapena, Leklera, Rasela i donekle Landa Norisa

Ipak, trenutak kada je u Australiji pretekao Ferstapena i majstorski odradio trku do kraja, Saincovo vozačko umijeće se itekako više cijeni.

Naredne sezone Red Bul i Mercedes će imati upražnjeno vozačko mjesto a sada malo ko priča o Fernandu Alonsu kao najboljem riješenju. Sainc je očekivano izbio u prvi plan i kaže da uprkos svemu nikada nije osjetio da je podcijenjen kao vozač.

"Ako neko ko me ne poznaje želi da me podcijeni to je sasvim u redu jer ne iskreno baš briga. Važno mi je da ljudi sa kojima radim a koji znaju koliko truda ulažem cijene to što radim", kaže sin poznatog reli šampiona sa kojim dijeli isto ime i dodaje da nema problema sa motivacijom:

"Trkam se da pokažem sebi da mogu da pobijedim kada imam konkurentan bolid i da znam da iskoristim svaku ukazanu priliku. Ne radim ovo da bih direktorima dokazao da vrijedim".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije