Moto sport

Sigurnosni i medicinski automobil u F1 dolaze iz Aston Martina

Sigurnosni i medicinski automobil u F1 dolaze iz Aston Martina
Foto: Screenshot/klix | Sigurnosni i medicinski automobil u F1 dolaze iz Aston Martina

Uloga sigurnosnog automobila pripala je Aston Martinovom modelu Vantage, a za prevoz ljekara zadužen je SUV DBX.

Posljednje 24 godine uloge sigurnosnog i medicinskog automobila u Formuli 1 obavljali su modeli Mercedes-Benza, a nakon skoro četvrt vijeka u "najbrži cirkus“ po prvi put ulazi britanska automobilska kompanija Aston Martin čija će dva modela brinuti za sigurnost i zdravlje ovosezonskih učesnika u F1.

Zvanični "safety car“ sada je Aston Martin Vantage, a ispred bolida F1 ove sezone vozit će ga Bernd Mayländer i Richard Darker. Iza upravljača SUV-a DBX koji će služiti za prijevoz ljekara bit će Alan van der Merwe, prenosi klix.

Oba zelena Aston Martina pokreće AMG-ov 4-litarski biturbo V8 motor M177 koji u modelu Vantage razvija 535 KS i 685 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je 25 KS više u odnosu na standardni Vantage. Snaga motora u DBX-u nije mijenjana, pa Astonov SUV za medicinske intervencije i dalje pokreće 550 KS.

Zbog boravka na stazama širom svijeta oba modela dobila su unaprijeđene sisteme ovjesa, a njihovo premijerno pojavljivanje zakazano je na trodnevnim predsezonskim testiranjima Formule 1 koja će se održati od 12. do 14. marta na stazi u Bahreinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije