Moto sport

Šta se dešava sa bolidom Formule 1 kada se sezona završi?

Šta se dešava sa bolidom Formule 1 kada se sezona završi?
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Šta se dešava sa bolidom Formule 1 kada se sezona završi?
N.N.

Sigurno ste se zapitali šta se dešava sa bolidom Formule 1 nakon završetka sezone i u ovom tekstu dobićete odgovor.

Cijela 262 dana, 22 trke i mnogo drame je ukratko sadržaj jedne sezone F1 i upravo jedna takva je nedavno završena.

Deset timova šampionata Formule 1 odvozi svoje bolide u garaže i spremaju ih "za spavanje" nakon što su preživjeli ljutu trkačku bitku vođenu širom svijeta.

Bolidi se za sljedeću sezonu mijenjaju, a sigurno ste se barem jednom zapitali šta se dešava sa bolidima nakon završetka takmičenja i kao što je već rečeno, uskoro stiže odgovor, piše B92.net.

Jedna od opcija je odlazak u muzej, a kao što vjerovatno znate, svaki tim mora da vrati motor u matičnu fabriku osim naravno timova koji sami prave motore, mjenjače i ostale dijelove poput Alpine (Reno), Ferarija i Mercedesa.

Zbog toga se često može naći na prodaju neki bolid Formule 1, ali bez motora. Takođe, moguće je da bolidi završe u privatnoj kolekciji, što je viđano više puta u primjeru Nelsona Pikea, ili Fernanda Alonsa koji u ličnom muzeju posjeduje svaki bolid koji je vozio tokom karijere.

U Meklarenovom tehnološkom centru možemo vidjeti nekoliko izloženih primjeraka bolida koji su maltene samo šasija moćne "zvijeri".

Ipak, većina Meklarenovih bolida završe u tajnoj garaži "broj 2", to je ogromno skladište u kome se nalazi negdje oko 75 bolida Formule 1 koje javnost nikada neće moći da vidi.

To uključuje šampionske bolide Alana Prosta i Luisa Hamiltona, kao i jedinstveni prototip u saradnji sa Lamborginijem koji je testirao legendarni Aerton Sena.

Zauber je 2012. godine donio inovativni način rada i prikazali su na koji tačno način njihov bolid radi, pa su potpuno rastavili svoj BMW-Zauber F1.08 i javnost je imala uvid u detalje bolida i sve mehaničke genijalnosti.

Na toj izložbi su mogli da budu viđeni i neki stariji modeli čija je limarija bila svježe obojena za posebnu priliku, ali su ostale stvari bile unikatne.

Kada karavan Formule 1 dođe na novu destinaciju to je uvijek veliki spektakl i pojedini timovi imaju posebne bolide za test vožnje na novim stazama koje su uglavnom za publiku, medije i sponzore.

Praksa je da se koriste malo stariji V8 motori koji su glasniji od aktuelnih i dodaju na užitku prisutnih, a neki se i prisjete "zlatnih" dana ovog sporta.

Recimo ove godine u Saudijskoj Arabiji smo vidjeli Red Bulov bolid iz 2012. godine koji se nalazio na ulicama Džede, a svojevremeno je u Austriji Maks Ferstapen vozio RB7 pred domaću trku Red Bula na Špilbergu.

Ukoliko imate malo "dublji džep", a pritom volite Formulu 1, sigurno biste voljeli da posjedujete bolid, što se dešavalo u prošlosti.

Primjera radi, Mercedes Huana Manuela Fanđa iz 1954. godine prodat je za 19,3 miliona funti 2013. godine i tako postao najskuplji bolid Formule 1 ikada prodat na jednoj aukciji.

Sebastijan Fetel je 2020. godine, recimo, kupio Vilijams FW14B koji je vozio Najdžel Mensel 1992. godine i sa njim osvojio šampionsku titulu.

Stari bolidi se koriste za testiranje mlađih vozača, ali i za nešto veoma važno - Pirelijeve testove pneumatika.

Kako bi se izbjegli problemi i veliki troškovi, timovi koji obezbjeđuju bolid za ovakva testiranja moraju da prilože dokumentaciju da isti nije korišćen za trkanje makar dvije godine.

Primjera radi, Ferari je modifikovao svoj bolid 2020. godine za testove, dok je Mercedes koristio jedan od bolida s kojim su osvojili šampionsku titulu, a Alpina je koristila stari Reno RS18.

Svaki bolid ima oko 80.000 komponenata, tako da su rezervni dijelovi veoma važan dio svake garaže i zbog toga se isti čuvaju i prenose iz sezone u sezonu, naravno, u zavisnosti od regulacija šampionata Formule 1.

Trkanje u istorijskim bolidima je mnogima omiljen događaj.

Čak u video-igrici F1 ljudi često koriste te stare modele kako bi se zabavili ili malo osjetili dio istorije, naravno do ove godine jer je odlučeno da se istorijski modeli izbace iz igrice, ali to sada nije tema, piše B92.

Primjera radi, postoji čitav događaj zvani "Istorijski Gran pri Monako" koji dozvoljava ljudima da svojim privatnim automobila dođu i vrate ih u život makar na tu jednu trku.

Tako bogati vlasnici na jedan dan mogu biti u ulozi svojih idola poput Kimija, Laude, Šumahera, Sene, Pikea, Mensela ili Rozberga...

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije