Moto sport

Šumijeva trka života

Šumijeva trka života
Šumijeva trka života

Prije godinu dana svjetsku javnost šokirala je vijest da je sedmostruki svjetski šampion Mihael Šumaher doživio težak pad tokom skijanja, zbog kojeg je dugo bio na ivici života i smrti. Mnogo je vremena prošlo otad, a ni danas pravih informacija o njegovom stanju nema.

Mnogi su se nadali da će upravo 29. decembra dobiti nove informacije, ali je menadžerka legendarnog Nijemca Zabine Kem u nedjelju kratko rekla da je pred njim duga i teška borba.

"Potrebno nam je mnogo vremena. Ovo će biti duga i teška borba. Mihaelovo stanje napreduje shodno ozbiljnosti njegovih povreda", istakla je Kemova, koja je tako ponovila ono što je objavljeno u posljednjem saopštenju o Šumaherovom stanju. Kemova se prethodno posljednji put oglasila 23. novembra, kada je rekla da Šumaher napreduje, ali da nije moguće napraviti pouzdanu prognozu po pitanju njegovog oporavka.

Međutim, tišina koja vlada oko Šumahera nije ništa novo pošto je njegova porodica od prvog dana naglašavala da će se oglašavati samo kad bude imala novosti. Još 7. januara njegova supruga Korina je apelovala na medije da poštuju njihovu privatnost, ali i doktora koji se staraju o sedmostrukom šampionu. Šumaher je nesreću doživio u Maribelu, u Francuskoj, kada je tokom skijanja pao i udario glavom u kamen. Legendarni Nijemac je prebačen u bolnicu u Grenoblu, gdje je hitno operisan, a potom je šest mjeseci proveo u komi. Šumaherov oporavak je potom nastavljen u Lozani, prije nego što je u septembru prebačen na kućno liječenje u švajcarskom Glandu.

Od nesreće, očekivano, u medijima nije bilo nikakvih Šumaherovih slika, a mnogi spekulišu da je u njegovom slučaju to što nema nikakvih informacija loša vijest. Međutim, stručnjaci ističu da je za povrede kakve je on doživio potrebno vrijeme i da napredak ne može da dođe preko noći.

"Primijetio sam napredak, ali moram da kažem da treba da mu damo vremena. Situacija je isto kao i kod drugih pacijenata. Postoji mogućnost oporavka u razmaku od jedne do tri godine i zato je potrebno strpljenje", rekao je Žan-Fransoa Pajen, koji je liječio Šumahera u Grenoblu.

Saopštenja koja je objavljivao Šumaherov menadžment teško mogu da otkriju njegovo pravo stanje. Sigurno je da će tako ostati dok zaista ne bude vidljiv pravi pomak, kojem se svi nadaju. Svi ljubitelji Formule 1 mjesecima šalju Šumaheru poruke podrške, a uz njega je ostala i većina njegovih sponzora, iako je bilo i onih koji su raskinuli ugovore. Naredna godina mogla bi da bude presudna, a svi se nadaju da će on pobijediti u najvažnijoj trci svog života.

Šumaher je bez sumnje jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1, što statistički zvanično i jeste. Osim njega, niko do sada nije osvojio sedam titula svjetskog šampiona, a legendarni Nijemac drži mnoštvo rekorda. Neki od njih su i broj pobjeda, najbržih krugova i pol pozicija, a koliko je u svoje vrijeme bio dominantan govori i činjenica da će i Sebastijanu Fetelu, koji ima najviše pobjeda među aktuelnim vozačima (39) biti potrebno mnogo vremena da ga stigne.

Tokom karijere Šumaher je branio boje Džordana, Benetona, Ferarija i Mercedesa, a najveće uspjehe postigao je kao vozač Skuderije. Prve dvije titule osvojio je vozeći za Beneton 1994. i 1995, ali je apsolutnu dominaciju ostvario u Ferariju, sa kojim je bio neprikosnoven od 2000. do 2004. Zvanično se povukao 2006. ali se u Formulu 1 vratio kao vozač Mercedesa početkom 2010, da bi konačno "zbogom" rekao na kraju prošlogodišnjeg šampionata, sa samo jednim podijumom u njemačkom timu.

Legendarni Nijemac je imao ukupno 307 startova tokom karijere, ostvario je 91 pobjedu i ukupno 155 puta se našao na podijumu. Sa pol pozicije je startovao 68 puta, a najbrži krug trke ostvario je 77 puta. Osvojio je ukupno 1.566 bodova tokom 19 sezona, a taj rekord nadmašio je tek ove sezone Fernando Alonso, ali treba naglasiti da je u vrijeme Šumaherove dominacije važilo potpuno drugačije bodovanje.

Šumaher je jedan od najpopularnijih vozača u istoriji Formule 1 i najzaslužniji je za ponovno rođenje Ferarija, pošto je italijanski tim prije njegove titule 2000. posljednju titulu osvojio 1979. zahvaljujući Džodiju Šekteru. Njemački vozač tokom tih pet godina nije imao pravu konkurenciju, a o njegovoj dominaciji govore i sezone iz 2002. i 2004. Do pete titule, kojom je izjednačio dotadašnji rekord Huana Manuela Fanđa, došao je tako što je postao jedini vozač koji je sve trke završio na podijumu. Dvije godine kasnije čak 13 puta se našao na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja, a to je još jedino pošlo za rukom Fetelu, i to prošle godine. Iako je na stazi u većini slučajeva bio maestralan, njegovu karijeru su pratile kontroverze, posebno zbog dva udesa koji su direktno odlučili o tituli. Do svoje prve titule 1994. Šumaher je došao pošto je na posljednjoj trci, u Australiji, izbacio Dejmona Hila sa staze, a slična situacija je viđena tri godine kasnije, ali sa drugačijem ishodom. U Herezu, Šumaher je pokušao da izgura Žaka Vilneva sa staze, ali je odustao od trke, dok je Kanađanin nastavio dalje i osvojio svoju jedinu titulu. Nijemcu je kasnije oduzeto drugo mjesto u šampionatu zbog tog poteza, ali su mu rezultati ostali. Van staze Šumaher je bio miran porodičan čovjek, od 1995. je oženjen Korinom, sa kojom ima dvoje djece: Đina Mariju i Mika. Bavio se humanitarnim radom i desetine miliona dolara je dao brojnim organizacijama. Bio je ambasador UNESCO-a i borio se za bezbjednost vozača na drumovima. I njegov mlađi brat Ralf je vozio u Formuli 1, a zanimljivo je da su njih dvojica prva i jedina braća koja su zauzela prvo i drugo mjesto na nekoj trci. Prvi put braća Šumaher su to učinila u Kanadi 2001, a potom su to ponovili na još četiri trke. (B92, agencije)

Demanti Sajana

Hirurg Žerar Sajan, koji je operisao Mihaela Šumahera, demantovao je da je razgovarao o njegovom oporavku sa Filipom Strejfom, bivšim vozačem Formule 1.

Strejf je u nedjelju za "La Parisienne" rekao da mu je profesor Sajan dao informacije o tome da je Šumaher bolje i da je počeo da prepoznaje članove porodice.

"Godinu dana nemam nikakvog kontakta, ni usmenog ni pisanog, sa Filipom Strejfom", rekao je Sajan, koji obavlja funkciju predsjednika Medicinske komisije Međunarodne automobilske federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije