Moto sport

Tradicionalni 46. reli izdržljivosti Dakar startuje u petak

Tradicionalni 46. reli izdržljivosti Dakar startuje u petak
Foto: X/SebastienLoeb | Tradicionalni 46. reli izdržljivosti Dakar startuje u petak

Tradicionalna 46. reli Dakar startuje u petak. Jedan od najtežih testova za vozače i tehniku ​u svijetu automobilzma i motociklizma ponovo će se održati u Saudijskoj Arabiji.

Ovogodišnje rute vozačima nude niz izazova, tako da su pustinjske dine i pješčani tereni samo dio etapa. Jedan dio će se odvijati i preko planinskog područja, gdje bi takmičare mogla iznenaditi kiša.

Vozači će ukupno morati preći skoro 8.000 kilometara, a nakon uvoda u Al Uli reli se završava 19. januara u Janbuu. Ove godine najveća novina biće dvije maratonske etape, 11. i 12. januara, sa startom i ciljem u Šajbahu. Trkači će morati preći 818 km, od čega će 584 km biti brzinski testovi. 

Ovogodišnja utrka će ukupno imati 12 etapa, sa samo jednim danom odmora i to 13. januara u Rijadu.

Dakar je dugo poligon za najveće proizvođače automobila, koji na ovaj reli šalju najbolje što imaju. To se odnosi i na trkače, a na reliju ne manjka poznatih imena iz svijeta ostalih automobilskih sportova.

Titulu će branit Naser Al-Atijah iz Katara, pobjednik posljednja dva izdanja, koji je u međuvremenu promijenio tim i umjesto u Toyoti sjedit će u timskom automobilu Hunter Prodrive. Još jedan poznati učesnik bit će i Francuz Sebastien Loeb, nekada višestruki svjetski prvak u reliju, koji još uvijek čeka svoju prvu pobjedu na Dakaru.

Od trke mnogo očekuje i Audi. Njemačka fabrika je posljednjih godina dosta uložila u razvoj trkačkih automobila. Nijemci do sada svoju teoretsku prednost nisu uspjeli pretočiti u uspjeh na terenu. Ove godine će to pokušati promijeniti iskusni Carlos Sainz, Mattias Ekström i 14-struki pobjednik Stephane Peterhansel.

U motociklizmu glavni rivali posljednjih godina su KTM i Honda. Branilac titule je Kevin Benavides, a među favoritima za ukupnu pobjedu konkurišu Toby Price, Ricky Brabec, Joan Barreda, Luciano Benavides, Sam Sunderland, Skyler Howes i drugi.

Istorija relija Dakar datira još od 1978. godine, kada ga je osnovao francuski trkač Thierry Sabine. Tokom godina utrka je stekla reputaciju jedne od najtežih, koja je do sada imala i mnoge smrtne slučajeve, kako među učesnicima, tako i među pratiocima ili gledaocima.

Zbog nestabilne sigurnosne situacije, utrka se početkom milenijuma preselila u Južnu Ameriku, a nakon 2020. godine u Saudijsku Arabiju. Ukupno, Dakar je imao 29 afričkih nastupa i 11 u Južnoj Americi, prenosi "STA".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije