Moto sport

Vozači iz Prnjavora pobjednici relija "Kozara-Sutjeska"

Vozači iz Prnjavora pobjednici relija "Kozara-Sutjeska"
Foto: Srna | Vozači iz Prnjavora pobjednici relija "Kozara-Sutjeska"

Drugim ispitom spretnosti, na Tjentištu je danas završen dvodnevni Auto-reli "Kozara-Sutjeska", a najviše umijeća za volanom pokazali su vozači iz Prnjavora, Trebinja i Jajca.

Završnom takmičenju prisustvovao je i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji je rekao da ovaj reli povezuje dva nacionalna parka, koji su inače i velika stratišta srpskog naroda.

"Cilj je da promovišemo poštovanje saobraćajnih propisa, a reli je ujedno i takmičarskog karaktera", rekao je Trninić.

Na ovom tradicionalnom takmičenju četvorotočkaša, koje ima tradiciju dužu od pola vijeka, ove godine je učestvovalo 86 takmičara iz svih krajeva Republike Srpske i Federacije BiH, podijeljenih u grupe "sprint", sa nešto bržim sportskim vozilima, i "turist", u koju su svrstani vozači sa "običnim" vozilima.

Reli se sastojao iz ocjenske vožnje, jednog ispita tačnosti, dva ispita spretnosti i testa u poznavanju saobraćajnih propisa.

U generalnom plasmanu u obje grupe trijumfovali su vozači iz Auto-moto društva "Prnjavor" - u grupi "sprint" Ljubomir Kalaba, a u grupi "turist" LJubiša Milijaš.

Šezdesetčetvorogodišnji Kalaba kaže da od 1979. godine nije propustio nijedan reli na Sutjesci, pa za sebe može reći da je "veteran veterana".

"Ovo takmičenje je prvenstveno preventivnog karaktera, na kojoj vozači na poligonu mogu da pokažu svoj spretnost za volanom u brzoj vožnji, a ne da to rade na putevima", rekao je Kalaba

Na poligonu je najbrži bio Vučko Bašić iz trebinjskog Auto-moto društva "Hercegovina". "Reli promiviše bezbjednu vožnju i mi se trudimo da pokažemo kako se teba ponašati za volanom", rekao je Bašić.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić naveo je da reli doprinosi povećanju bezbjednosti saobraćaja.

"Učesnici su krenuli iz svojih društava i imali su ocjenske vožnje iz dva pravca - jedan iz Foče, drugi iz Gacka. Uz to su imali ispite na poligonu, kao i test u poznavanju propisa, koji je mnogim vozačima najteži i mogu reći da nismo zadovoljni koliko su znanja pokazali", rekao je Babić.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Strategiju upravljanja saobraćajnom bezbjednošću s ciljem da sobraćajne nezgode ne budu stihijske, već da se njihov broj smanji sistemskim rješenjima.

"Nadamo se da će trend opadanja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim da se nastavi i da ćemo doći jednog trenutka na one standarde kakvi su u svijetu", rekao je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije