Auto zanimljivosti

Aston Martin - Od traktora do automobila

Aston Martin - Od traktora do automobila
Foto: Screenshot | Aston Martin - Od traktora do automobila

Ferrucio Lamborghini nije jedini proizvođač koji se s traktora proširio i na proizvodnju automobila. Brojne kompanije proizvode strojeve u rasponu od tehničke olovke do aviona, a u društvu proizvodnje sportskih automobila i poljoprivredne industrije na određeni je način i Aston Martin.

Godine 1947. je kompanije Aston Martin kupila kompanija David Brown, koja je proizvodila strojeve i traktore, a kupila je i firme koje su se bavile brodogradnjom. David Brown je preuzeo i Lagondu, a time i prava na Lagondin redni šestcilindarski motor koji je dizajnirao W. O. Bentley. Ta je kombinacija pogonila Aston Martinove poslijeratne modele.

Aston Martin je tako nastavio i svoju trkaću tradiciju, a uskoro nakon toga su redizajnirani Lagondin motor i razvoj V8 motora pridonijeli oblikovanju Aston Martinovih GT automobila i njihove reputacije kroz iduće decenije.

Vlasnici kompanije su se mijenjali, ali ime je kroz većinu istorije modela ostalo; oznaka Aston Martinovih modela DB, poput bondovskog DB5, upravo je nastala od inicijala David Brown.

(Autopress)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije