Auto zanimljivosti

Auto ocinkario vlasnicu

Auto ocinkario vlasnicu
Foto: Pexels/JESHOOTS | Auto ocinkario vlasnicu

E-call sistem u vozilu ima svoju SIM karticu, stalno analizira situaciju u vožnji, povezan je sa senzorima i GPS-om.

Kada je 18-godišnja djevojka vozeći automobil izletjela sa puta u blizini njemačkog grada Hetenlajdelhajma nije ni slutila da ju je ocinkario sopstveni automobil. 

Pogrešna procjena u jednom trenutku rezultirala je izletanjem automobila na plastične stubiće uz ivicu puta, a zatim i na livadu.

Djevojka se osvrnula oko sebe, pa shvativši da je niko ne posmatra napustila mjesto nezgode. Međutim, svi novi automobili u EU od 2018. godine imaju ugrađen sistem e-call, koji automatski obavještava hitne službe o nesrećama.

Sistem u njenom automobilu prepoznao je događaj kao nezgodu i alarmirao centar 112. Poziv je uzvratila policija, ali niko se nije javljao u automobilu. Zatim je policija izašla na mesto nesreće, pronašla slomljene stubiće i tragove izletanja, prenosi Revijahak.

Pomoću šifre e-call sistema za određeno vozilo, ubrzo je pronađena djevojka, da bi uslijedila i kazna za izazivanje udesa.

E-call sistem ima svoju SIM karticu, stalno analizira situaciju u vožnji, povezan je sa senzorima i GPS-om. Ukoliko pritisnete dugme koje je uglavnom smješteno pored prekidača za unutrašnju rasvjetu u kabini iznad retrovizora (najčešće crveno dugme na kojem piše SOS), možete i sami pozvati hitne službe, ali u slučaju ozbiljne nesreće automobil samostalno šalje informaciju o udesu u kontrolni centar 112, jer bi vozač i putnici mogli biti bez svijesti.

Sistem je izuzetno koristan, jer može da vam spasi život, ali u ovom slučaju bio je "običan cinkaroš".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije