Auto zanimljivosti

Dacia Duster loša na testu bezbjednosti

Dacia Duster loša na testu bezbjednosti
Dacia Duster loša na testu bezbjednosti

Zanimljivo bi bilo istražiti po kojim normativima pojedini proizvođači prilagođavaju svoja vozila određenim tržištima. Da li život i Francuskoj ili Brazilu vrijedi više od onog u Indiji. Sudeći po Dacia Sanderu, odgovor je pozitivan.

Po svemu sudeći, bezbjednosni faktor modela varira i od strogoće testova. Primjera radi evropski testovi bezbjednosti se sprovode pri brzinama od 58 km/h, Global NCap test pri brzini od 64 km/h dok je nacionalni standard ove brzine kod čeonog sudara u recimo Indiji svega 48 km/h.

Upravo zato je i Duster doživio katastrofu na Global NCap testu bezbjednosti. Udarac brzinom od 64 km/h u tvrdu prepreku, izazvao je ozbiljne povrede vozača i suvozača, a i bezbjednost djece je ocenjena sa svega dvije zvjezdice. Većina novih automobila u Indiji ne posjeduje čak ni vazdušne jastuke. Testirani Duster je doduše posjedovao vazdušni jastuk za vozača. On se međutim pokazao malim i neefikasnim za veću bezbjednost.

Inače, Duster nije jedina "mustra" koja nije prošla testiranje svojih "indijskih modela". Na toj crnoj listi su još što nama znani, što neznani: Renault Kwid, Suzuki Maruti Alto, Swift, Celerio, Eeco, Hyundai Eon, i10, Volkswagen Polo, Ford Figo, Datsun Go, Mahindra Scorpio, Chevrolet Enjoy, Tata Zest,...

Bilo bi intresantno u duhu Global NCap principa testirati modele koji se isporučuju u Srbiju. Strah da Indija u tom slučaju nije tako daleko, može biti sasvim opravdan.

(vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije