Auto zanimljivosti

Električnom automobilu je za 1000 km potrebno oko 12 sati vožnje

Električnom automobilu je za 1000 km potrebno oko 12 sati vožnje
Foto: InstaWalli/Pexels | Električnom automobilu je za 1000 km potrebno oko 12 sati vožnje

Citroen je organizovao veoma zanimljiv test. Odlučili su da saznaju koliko je električnom automobilu potrebno da pređe udaljenost od 1000 km, ali uzimajući u obzir sve kriterijume: kapacitet baterije, potrošnju energije, odnosno brzinu punjenja. Dijelom su se vodili i činjenicom da su ih brojni proizvođači električnih automobila, kako bi povećali domet svojih vozila, opremili težim i skupljim baterijama koje troše više energije.

Kako prenosi Index.hr, Citroen je sarađivao s UTAC-om, globalno priznatom grupom na polju automobilskih testova, validacija i sertifikacija. Pitanje koje im je postavljeno bilo je jednostavno: koliko vremena je potrebno da se pređe 1000 km električnim vozilom, tačnije e-C4 X?

To je pitanje sa kojim se kupac suočava kad pogleda specifikacije: veličina baterije, sertifikovani domet, težina, brzina punjenja itd., a bez potpunog razumijevanja kako se to sprovodi u korištenje u stvarnom svijetu.

Kako bi obezbijedio referentne tačke, UTAC je dobio zadatak da sprovede test pod strogo sličnim uslovima gdje su u poređenju bila veoma slična konkurentska vozila: Renault Mégane E-Tech, Volkswagen ID.3 i MG 4. Mjesto testiranja je bila staza Circuit de Mortefontaine, 50-ak kilometara udaljena od Pariza, što znači da u jednačinu nisu ulazili uslovi na saobraćajnicama.

I konačno, Citroen e-C4 X se pokazao kao najbrži u realizovanju 1000 km s ukupnim vremenom, uključujući punjenje, od 11 sati i 57 minuta. Njegovim konkurentima je za istu udaljenost bilo potrebno između 14 i 67 minuta više. Rezultati su, dakle, uslovljeni nižom potrošnjom energije i optimizovanim vremenima punjenja.

S obzirom na to da je test organizovao i finansirao Citroen, naravno da ne možemo biti u potpunosti sigurni u objektivnost kriterijuma, zato nećemo ni otkrivati poredak, ali je veoma pohvalno vidjeti da se u "svakodnevni" jezik prevode širokoj javnosti vrlo teško shvatljivi pojmovi vezani za električna vozila.

(Index.hr/Autoblog.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije