Auto zanimljivosti

Fiat Chrysler se nagodio sa Bijelom kućom

Fiat Chrysler se nagodio sa Bijelom kućom
Foto: N.N. | Fiat Chrysler se nagodio sa Bijelom kućom

Automobilska kompanija Fiat Chrysler Automobili (FCA) platiće više od 700 miliona dolara u sklopu nagodbe sa američkim Ministarstvom pravosuđa i vlasnicima dizelaša koji su optužili FCA za korišćenje ilegalnog softvera, tvrde neimenovani izvori za Rojters.

Taj softver je omogućio da se prikrije da 104.000 dizelaša te automobilske kompanije u SAD emituju veću količinu štetnih gasova od dozvoljene, navode tri neimenovana izvora upoznata sa situacijom.

Od ukupnog iznosa, FCA će 311 miliona dolara isplatiti američkim i kalifornijskim regulatorima, oko 75 miliona dolara državama koje istražuju prekomeran nivo emisije gasova, a dio sredstva kao nadoknadu za višak emisije iz starijih dizelaša.

Takođe će platiti 280 miliona dolara za nagodbu sa vlasnicima vozila, tvrde isti izvori za Rojters.

FCA je negirao bilo kakvu zloupotrebu, saopštivši ranije da nikada nije bilo pokušaja da stvori softver kojim bi se kršila pravila o emisijama štetnih gasova.

Očekuje se da će "Robert Boš GmbH", njemački dobavljač auto-dijelova koji je izradio neke dijelove dizelskog motora FCA, saopštiti kako će podmiriti troškove tužbe koju su podnijeli vlasnici automobila u SAD, u visini od 30 miliona dolara.

Američko Ministarstvo pravosuđa tužilo je FCA u maju 2017. godine zbog nezakonitog korišćenja softvera kojim je prikrivana viša emisije štetnih gasova iz 104.000 dizelaša različitih modela iz perioda od 2014. do 2016.

Američki i kalifornijski regulatori pojačali su nadzor nad dizelašima nakon što je Folksvagen 2015. godine priznao da je godinama ilegalno instalirao softvere u američka vozila kako bi izbjegao standarde o emisijama štetnih gasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije