Auto zanimljivosti

Kako izračunati koliko goriva vam ostaje "na rezervi"?

Kako izračunati koliko goriva vam ostaje "na rezervi"?
Foto: Unsplash | Kako izračunati koliko goriva vam ostaje "na rezervi"?

Uključi li se žuta lampica na instrumentnoj ploči koja sugeriše da je vaše vozilo na rezervi ali koliko automobil može da pređe na rezervi?

Neke će vozače uhvatiti panika, a neki će iskusno cijediti posljednju kap iz rezervoara, što nije preporučljivo jer može doći do oštećenje pumpe goriva (ne podmazuje se kako bi trebala), a i filter mogu ući sitne nečistoće ili talog s dna rezervoara.

Mnogo je mjerenja i istraživanja, ali samo vi znate koliko vam automobil u prosjeku troši, a to je najvažniji podatak. Pretpostavlja se da na rezervi ostaje oko pet litara goriva, ali do tačne količine ćete doći na najjednostavniji način. Kad se uključi rezerva, brzo na benzinsku stanicu i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta rezervoara u tvorničkim podacima i dobili ste količinu goriva koja vam ostaje nakon što se uključi lampica. Pogledajte i prosječnu potrošnju pa uporedite s količinom goriva koja vam je ostala u rezervoaru.

S nekim vozilima prijeći ćete više od 70 km na rezervi, s drugima manje od 40 km, a sve zavisi i o stilu vožnje, vozite li u gradu ili na autoputu, gdje se konzumira više goriva ili na cestama s ograničenjem 80 km/h gdje ćete biti najekonomičniji. Međutim, zbog vašeg duševnog mira i sigurnosti uvijek je dobro znati koliko goriva ostaje u rezervoaru nakon što se uključi žuta lampica…

(Revija HAK)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije