SP Qatar 2022.

Auto zanimljivosti

Kako je Smart umalo došao u Formulu 1?

Kako je Smart umalo došao u Formulu 1?
Foto: Printscreen/YouTube | Kako je Smart umalo došao u Formulu 1?
N.N.

Tokom istorije smo u šampionatu Formule 1 mogli da vidimo veliki broj proizvođača automobila.

Vjerovali ili ne i Smart je početkom 21. vijeka mogao da bude učesnik, kao dio Džordan tima i evo o čemu se tu zapravo radi.

Ekipa Džordana se dugo takmičila sa Hondinim motorima i 1998. godine je Honda pokušala da kupi ekipu, ali Edi Džordan tadašnji vlasnik, nije želio ni da čuje.

"Ime Džordan u svijetu automobilizma znači više nego Honda", rekao je Edi tada.

Honda je brzo odustala od te ideje i kasnije oformili BAR Honda tim (British American Racing) i ubrzo smo došli do situacije u kojoj Honda želi da otkaže saradnju sa Džordanom i prestane da ih snabdjeva motorom.

Edi Džordan je riješio da posluša savjetnike i potpiše ugovor sa Ford - Cosworthom kako bi dobio kvalitetan motor, ali je tražio alternativu i to je bio momenat kada Smart ulazi u priču.

Džordan je došao u Mercedes na razgovore oko novog snabdjevača motora za 2004. godinu i tada su iz Mercedesa predložili Smartov motor, što je Edi Džordan prihvatio, ali je tu došao na red novi problem, piše B92.

Ekipa je morala da raskine ugovor sa Ford-Cosworthom, a pošto pričamo o vremenu u kom je bilo mnogo tenzija, na sastanku je poslije dosta pritisaka izglasano da nezavisne ekipe moraju da ostanu u saradnji sa Ford-Cosworthom.

Na ovaj način je Smart ostao bez angažmana u Formuli 1 u ekipi Džordana, ali morate priznati da bi bilo i te kako zanimljivo vidjeti kako bi to izgledalo.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije