Auto zanimljivosti

Koliko dugo traje rezerva goriva?

Koliko dugo traje rezerva goriva?
Foto: Pixnio | Koliko dugo traje rezerva goriva?

Crvena lampica upozorenja koja se pali pored kazaljke mjerača na ploči s instrumentima upozorava da goriva ponestaje i da ćete morati otići na benzinsku stanicu što prije.

Vozeći na rezervi, udaljenost koju je moguće preći prije nego što se motor zaustavi zbog nedostatka goriva obično je dovoljna da se stigne do najbliže benzinske stanice. Međutim, nije preporučljivo doći do ove ekstremne situacije i, osim činjenice da sistem upozorenja na rezervu može da zakaže ili ne radi s apsolutnom preciznošću, autonomija vozila u rezervi je veoma promjenjiva zavisno o vrsti mehanike, njegovoj potrošnji i samog modela automobila, piše "Jutarnji.hr".

Ostati u rezervi tokom putovanja obično proizvodi stanje tjeskobe koje je kontraproduktivno za održavanje sigurne vožnje. Dalje, zaglavljivanje na putu zbog nedostatka goriva je situacija koja se može kazniti novčanom kaznom, posebno u Njemačkoj.

Iako je ovo situacija koju je uvijek preporučljivo izbjegavati, vožnja na rezervi je nešto što se uvijek može dogoditi zbog lošeg predviđanja ili zbog nekih drugih okolnosti kao što je pronalazak benzinske stanice zatvorene noću.

U vezi s ovim problemom, britanski "Compare The Market" je sproveo analizu autonomije raspoložive rezerve automobila koji redovno kruže putevima s benzinskim i hibridnim motorima i pripadaju različitim kategorijama. U studiji su poređane udaljenosti koje svaki model može da pređe nakon što se upali indikator rezerve.

Automobili s većom autonomijom u rezervi:

Volkswagen Passat: (120 kilometara)

Volvo V40 (113 kilometara)

Ford Mondeo (112 kilometara)

BMW Serija 5 (109 kilometara)

Toyota Prius (107 kilometara)

Mercedes E-klasa (103 kilometara)

Audi Q5 (102 kilometara)

Range Rover Sport (101 kilometara)

Automobili s manjom autonomijom u rezervi:

BMW M3 (51 kilometar)

Kia Picanto (52 kilometara)

Fiat 500 (59 kilometara)

Mini Cooper (60 kilometara)

Mitsubishi Outlander (61 kilometar)

Jaguar XK (62 kilometara)

Citroen C1 (62 kilometara)

Peugeot 108 (63 kilometara)

Nissan Juke (65 kilometara)

Ford Fiesta (66 kilometara)

Pravilo 10 odsto

Međutim, rezultati studije pokazuju da se ne treba bojati kada se upali upozorenje za nizak nivo goriva jer se poštuje pravilo od 10 odsto, što je udio rezervoara koji je većina proizvođača odredila za rezervu. Iznos koji je u gotovo svim slučajevima više nego dovoljan za odlazak do neke pumpe koja se nalazi u blizini.

A moramo uzeti u obzir i da se potrošnja povećava i zbog drugih faktora, primjera radi ako radi klima, zbog ekstremnih temperatura... Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir i zašto nije preporučljivo prazniti rezervoar je da kada u njemu ostane malo goriva, može doći do kvara motora. Usisna pumpa se može pregrijati, a kondenzovana vlaga i naslage prljavštine koje se nakupljaju na dnu mogu da uđu u sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije