Auto zanimljivosti

Lexusus uzvraća udarac konkurenciji (FOTO)

Lexusus uzvraća udarac konkurenciji (FOTO)
Lexusus uzvraća udarac konkurenciji (FOTO)

Za kraj godine Lexus je pripremio svoje najjače oružje. Novi adut iz najprestižnije F serije uključuje obnovljeni GS s kojim bi trebao ugroziti pozicije najljućih rivala, BMW-a M5 i Mercedesa E 63 AMG.

Gotovo godinu dana nakon detroitske premijere Lexus u prodaju pušta dosad najbrutalniji limuzinski model. Na američkom tlu od decembra ove godine nudiće ga po cijeni nešto višoj od 85.000 USD, čime se pozicionira između jeftinijeg Jaguara XFR i prije spomenutih njemačkih rivala.

Za nemalu cijenu spreman je ponuditi ultimativnu sportsku limuzinu kojoj ne nedostaje ekskluzivnosti, ali ni snage. Po pitanju kasniji izbor je pao na atmosferski 5.0 V8 sa maksimumom od 477 KS i 530 Nm u kombinaciji osam-stupanjskog SDS (Sport Direct Shift). Sa 1.830 kg desetak je posto lakši od konkurencije, pa se pomalo bezobrazno rečeno "manjak snage" ne osjeti previše. 4,6 s za sprint do 100 km/h i 270 km/h maksimalne brzine (240 km/h maksimalna konst. brzina) zvuče primamljivo.

Agresivnog prednjeg kraja sa usječenim LED svjetlima GS-F već na prvu daje do znanja da mjesta nema prosječnosti. 19-inčne alu felne, karbonski zadnji spojler i prepoznatljiv četverostruki završetak ispuha zaokružuju ličnu kartu petmetarskog japanskog trkača.

Interijer je gotovo pa preslikan sa osnovnog GS-a, te dodatno oplemenjen ekskluzivnim detaljima poput kožom presvučenih sportskih siceva. Dominira 12,3-inčni LCD info monitor, a techno-freakovima posebno će se impresionisati podesiva ploča s instrumentima koja ima opcije mjerenja prolaznih vremena na stazi. Ukoliko niste ljubitelj V8 grmljavine na koju su u Lexusu posebno ponosni tu je premium hi-fi audio sistem sa 12 zvučnika. Uz doplatu dostupan je Mark Levinskon audio sistem sa 17 zvučnika i pojačalom snage 750W.

GS-F je na cesti dosad najuvjerljiviji (velikoserijski) Lexus. Podvozje je revidirano na Nurburgringu, a svoj udio dali su i konstruktori beskompromisnog LF-A. Krajnji korisnik tek treba na mjenjaču odabrati Sport S+ modalitet rada i bit će mu prepušten na volju apsolutni maksimum koji sportski GS može dati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije