Auto zanimljivosti

Mercedes varao sa dizelom kao Volkswagen

Mercedes varao sa dizelom kao Volkswagen
Foto: N.N. | Mercedes varao sa dizelom kao Volkswagen
N.N.

Njemački gigant Daimler nalazi se na žestokom udaru zbog varanja prilikom testova emisije štetnih gasova u dizel motorima.

Nakon što su njemačke vlasi zabranile upotrebu 1,6-litarskog dizel agregata u Mercedes Vitu, nova saznanja pokazuju da je Daimler u svojim motorima koristio najmanje pet različitih uređaja za manipulisanje rezultatima testova.

Ovu informaciju prenose dnevne novine Bild i Zontag, pozivajući se na izvore iz Njemačke federalne uprave saobraćaja (KBA).

Istražitelji KBA su navodno pronašli pet "ilegalnih uređaja na isključivanje" u nekoliko Euro 6 dizel agregata ovog proizvođača, koji se nalaze u najmanje milion vozila.

KBA smatra da Daimlerovi dizel motori emituju viši stepen štetnih gasova od onoga što dozvoljavaju propisi, a izduvni sistemi tih automobila pokazuju manipulaciju softverom za kontrolu.

Mercedes-Benz je opozvao komercijalna vozila marke Vito u Njemačkoj zbog ilegalnog softvera, ali je uložio žalbu protiv naredbe KBA jer ne želi da taj sofrver ima pomenutu klasifikaciju.

Sada se očekuje još jedan opoziv, više od 600.000 vozila uglavnom C i G klase.

Ukoliko Ministarstvo saobraćaja Njemačke proglasi Daimler krivim za varanje na testovima, kazna bi mogla da iznosi oko 5.000 evra po automobilu. Za sada je softver pronađen u više od 750.000 jedinica, što znači da bi Daimler mogao da plati oko 3,7 milijardi evra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije