Auto zanimljivosti

Prvi vozač automobila bila je žena

Prvi vozač automobila bila je žena
Foto: Screenshot | Prvi vozač automobila bila je žena
N.N.

Mercedes je objavio zanimljiv video u kome nas podsjeća na same početke auto-industrije i odaje priznanje jednoj ženi koja je odigrala važnu ulogu u "rađanju" automobila.

Iz nekog razloga, muškarci uglavnom misle da su "bogomdani" za vožnju automobila i često sa nipodaštavanjem gledaju na žene za volanom.

Međutim, manje je poznato da je upravo jedan žena dala početni impuls automobilskoj industriji kada se 1888. odvažila da sedne za upravljač novokonstruisanog vozila koje je zbunjenom posmatraču iz tog doba moglo izgledati kao kočija bez konja.

Ta žena bila je Berta Benc, a pomenuto neobično vozilo na tri točka konstruisao je njen suprug, Karl Benc, jedan od pionira auo-industrije i osnivač kompanije koja će izroditi jednu od najpoznatijih auto-marki na svijetu, Mercedes-Benc.

Međutim, Karl je smatrao da još nije vrijeme da isproba svoj izum u vožnji po putu. Berta je bila suprotnog mišljenja – vjerovala je da svijet spreman za automobile.

Bez znanja svog muža, odlučila je da isproba novo vozilo na putu od Manhajma do Forchajma dugom 106 km.

Njeno istorijsko putovanje imalo je za cilj da pokaže da vozilo - u koje su ona i Karl investirali dosta novca - predstavlja značajan i koristan izum koji, ako se na pravi način prikaže svijetu, može da im donese finansijsku korist.

Bencov automobil na tri točka dobijao je pogon od četvorotaktnog motora od 2,5 konjskih snaga, i bio je sposoban da postigne brzinu od 40 kilometara na sat.

Tokom svog epskog putovanja, Berta, koja je posjedovala zavidno znanje iz mehanike, uspjela je da otkloni više kvarova, a usput je morala da se zaustavi u gradiću Vislohu kako bi od lokalnog apotekara kupila još goriva za automobil.

Berta na ovom istorijskom putovanju nije bila sama. Pomagali su joj sinovi Rihard (13) i Eugen (15), koji su, između ostalog, bili zaduženi da snabdijevaju motor neophodnom vodom za hlađenje koja je morala često da se dopunjava.

Oni su u više navrata bili prinuđeni da poguraju automobil na uzbrdicama, s obzirom da vozilo nije imalo dovoljno snage da samo uz pomoć motora savlada strme uspone na putu.

Berta ja na kraju uspjela u svom naumu i kada je stigla na odredište obavijestila je svog supruga telegramom o uspješno završenom putovanju. Čak je i ponovila podvig, kada se nekoliko dana kasnije automobilom vratila u Manhajm. Ostalo je istorija.

Mercedes je u znak sjećanja na ovaj događaj i jednu hrabru ženu napravio kratki film u kome nas podsjeća na same početke auto-industrije i odaje priznanje Berti Benc koja je odigrala važnu ulogu u pionirskim danima automobila.

(b92)

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije