Auto zanimljivosti

Rolls-Royce i Faberže stvorili "Duh ekstaze"

Rolls-Royce i Faberže stvorili "Duh ekstaze"
Foto: N.N. | Rolls Royce i Faberže stvorili "Duh ekstaze"

Rolls-Royce je objavio dosad neobjavljene fotografije Faberže jaja “Spirit of Ecstasy“”(engl. Duh ekstaze), umjetničkog djela stvorenog za kolekcionare Rolls-Roycea i Faberžea.

Faberže je stvorio devet izvrsnih primjeraka za ruskog cara Aleksandra za vrijeme njegove vladavine, ali i 40 za njegovog nasljednika cara Nikolu II, koji je ujedno bio poznavalac luksuznih automobila te njegova zbirka uključuje i “Rolls-Royce Silver Ghost” u odgovarajućoj carskoj nijansi ljubičaste boje.

Mnoga od tih izuzetnih carskih jaja izgubljena su nakon revolucije 1917. godine. Preživjela jaja trenutno su među najtraženijim i najcjenjenijim umjetničkim djelima ikada stvorenim. Godine 2014. treće carsko jaje Faberže iz 1887. godine prodano je na aukciji u Londonu za 33 milijuna dolara.

2018. godine Faberže i Rolls-Royce udružili su snage kako bi stvorili novo, savremeno carsko jaje u ime zaštitnika obje luksuzne kuće. Tek drugi predmet koji će biti naručen u carskoj klasi – što je kategorija rezervisana za najmarkantnije Fabergžeove kreacije - od pada Romanova 1917. godine, “Spirit of Ecstasy” Faberže jaje pokazuje izvanrednu pažnju prema detaljima i besprijekorno umijeće izrade po kakvom su obje marke poznate diljem svijeta.

Zamišljeno u Rolls-Royceu, a stvoreno u Faberžeu, jaje je visoko 160 mm i teži 400 grama. Utjelovljuje atribute "iznenađenja i zadovoljstva" izvornih carskih jaja.

Jaje počiva na ručno isklesanoj ljubičastoj bazi od 18-karatnog bijelog zlata. Ruke izrađene od zlata definišu oblik jajeta, djelujući kao zaštitna komora za njegov dragocjeni sadržaj. Pritiskom na diskretnu polugu na dnu postolja otvara se školjka koja otkriva ručno isklesanu figuricu “Spirit of Ecstasy“ iz smrznutog kristalnog kamena. Zlatne ruke ukrašene bijelim dijamantima od gotovo 10 karata rastvaraju se u 'cvijet' od preko 390 karata, pri čijoj se izradi posebno pazilo na prelijevanje boja i kvalitet.

Operativni mehanizam, za koji se smatra da je najkomplikovaniji ikad stvoren za neko Faberže jaje, kombinuje najnoviji kompjuterski dizajn i mikroinženjersku tehnologiju s tradicionalnom zlatarskom umjetnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije