Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Ruskinja naplatila 20 hiljada evra zbog rđe na modelu Kia Rio

Ruskinja naplatila 20 hiljada evra zbog rđe na modelu Kia Rio
Foto: N.N. | Ruskinja naplatila 20 hiljada evra zbog rđe na modelu Kia Rio
N.N.

Stanovnica ruskog grada Orel je pokrenula sudski spor protiv kompanije Hyundai Motor Manufacturing Rus LLC (KHMM LLC), tražeći zaštitu svojih potrošačkih prava. Evo kako je do toga došlo i kako je sud protumačio događaje koji su se zbili u bliskoj prošlosti.

Tokom februara 2014. godine, bijela Kia Rio je isporučena gospođi koja je za ovu radost izdvojila sumu od tačno 8.347 evra. Garantni uslovi su predviđali period od bezbrižnih pet godina ili prevaljenih 150.000 kilometara, u zavisnosti od toga šta se ranije dogodi.

Međutim, nije trebalo puno vremena proći da bi se prvi problemi ispoljili. Karoserija malene Kije je ubrzo korodirala, a nakon intervencije u ovlašćenom servisu, stvar se ponovila, uz još jednu popravku. Kada je slijed događaja repriziran po treći put, vlasnica Rija je izgubila strpljenje što je u finalu i dovelo do obraćanja Okružnom sudu grada Orela.

Popravka u garantnom roku je, kao što smo naveli, izvršena blagovremeno, ali je u maju 2016. godine rđa zahvatila krov, poklopac prtljažnika, A i B stubove. Diler je, dakle izvršio popravku u garantnom roku, ali je u maju naredne, 2017. godine, korozija ponovo izbila, a sanacija je takođe ponovljena.

Na nesreću, u aprilu 2018., defekt se ponovio, nakon čega je uslijedio zahtjev prema trgovcu koji je sadržao insistiranje na povraćaju novca. Odbijanje trgovca da se povinuje zahtjevu kupca odvelo je radnju ovog članka pred porotu pomenutog ruskog suda.

Ovog puta, Ruskinja se nije zadovoljila iznosom od 8.347 evra koliko je izdvojila za „korejski problem na točkovima“, već je zahtijevala i naknadu za povredu potrošačkih prava, duševne boli, odštetu od 1 odsto dnevno od vrijednosti automobila za svaki dan koji je bila onemogućena da koristi svoje vozilo….. Sveukupno, odštetni zahtjev se popeo do sume od skoro pa 40 hiljada evra.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da prodavac, KhMMR LLC isplati naknadu tužiocu u visini iznosa koji je neophodan za kupovinu hedžbeka Kia Rio naredne generacije (model iz 2014. godine je u međuvremenu prestao da se proizvodi), kao i odštetu za pretrpljenu štetu, a u iznos od oko 20 hiljada evra koliko je ukupno dosuđena kompenzacija, uključena je i kazna za povredu prava potrošača, ali i obaveza kupca da defektno vozilo vrati prodavcu u roku od dvadeset dana.

Sudska presuda je utemeljena na nalazu vještaka prema kojem se korozija javlja kao posljedica neadekvatne pripreme karoserije vozila za proces farbanja, pa površinske popravke nikako nisu mogle da obezbijede zadovoljavajući rezultat.

Presudom su bile nezadovoljne obje strane, ali je na žalbu podnijetu Višem sudu i od strane tužioca i tuženog, odgovoreno potvrdom stava prvostepene sudske instance.

Još da dodamo da se na naslovnoj fotografiji (očigledno) ne nalazi konkretan primjerak hedžbeka Kia Rio.

AutoRepublika

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije