Auto zanimljivosti

Šest savjeta da pripremite auto za toplije vrijeme

Šest savjeta da pripremite auto za toplije vrijeme
Foto: Pexels | Šest savjeta da pripremite auto za toplije vrijeme

Proljeće je upravo iza ugla što znači da je vrijeme da počnete razmišljati o pripremi vašeg vozila za toplije vrijeme.Zima dakako može ostaviti trag na vašem automobilu, a svake godine stanje na putevima je sve lošije

Važno je da se pobrinemo o nekim temeljnim pitanjima održavanja vašeg limenog ljubimca prije nego što pretvore u skupe i opasne probleme. Evo šest stvari koje biste trebali provjeriti što prije dok su vremenski uslovi povoljni. Na taj način možete uštedti vrijeme i novac, prenose Automobili.hr.

1. Provjerite geometriju točkova

Pravilno poravnanje točkova omogućuje vašem automobilu ispravno kretanje. To takođe znači da se vaše gume neće istrošiti prerano. Ako primjetite da automobil stalno vuče na jednu stranu, ili se ne kreće ravno kada je volan usmjeren, onda bi dobra ideja bila da posjetite ovlaštenog servisera kako bi provjerio stanje vašeg upravljača. Geometrija točkova (poznata i kao špura) je kod besplatna kad mijenjate gume, stoga iskoristite priliku i učinite to na vrijeme. Poravnavanje će svakako poboljšati upravljivost vozila, i spriječiti da potrošite novac na prevremeno mijenjanje pnematika.

2. Provjerite profil guma

Provjera profila na gumama je nešto što bi trebalo učiniti nekoliko puta godišnje. To je važno kako bi bili sigurni da imate odgovarajući profil gume, a što je još važnije, trošenje bi trebalo biti ravnomjerno za sva četiri točka. Za provjeru dubina profila, jednostavno stavite kovanicu u gazište svake gume, ona bi morala potonuti otprilike jednako na svim gumama. Ako gazni profil nije identičan na svim gumama, vjerojatno vam trebaju nove gume. Isto tako, ako se prekomjerno troše gume na rubovima, možda je vrijeme za novi set ili geometriju točkova.

3. I akumulatoru treba pažnja

Pobrinite se da snaga akumulatora bude na zadovoljavajućoj razini. Zimsko vrijeme posebno je štetno za akumulator. Akumulator se može istrošiti vrlo brzo. U zimskim uslovima on postaje manje pouzdan jer se zbog vremenskih prilika troši znatno više, a posljedice mogu biti višestruke. Ako vaš akumulator drži duže od četiri godine, a kako bi pokrenuli motor potrebno vam je više od nekoliko sekundi, potrebno je posjetiti vašeg servisera, ili dobavljača kako bi se izvršilo testiranje, ako je potrebno i  zamjena.

4. Provjerite nivo rashladne tečnosti

Kako temperatura raste, važno je da ste sigurni da vaš automobil, odnosno motor bude dovoljno ohlađen. Ako lampica rashladne tečnosti na vašem  automobilu svijetli, ili ako jednostavno niste dugo provjeravali nivo tečnosti kojeg mnogi zovu i antifriz, otvorite haubu i uvjerite se da li je tečnost u posudi na odgovarajućem nivou. Budite sigurni kada otvarate poklopac da je automobil ohlađen, jer otvaranje poklopca vruće posude za rahladnu tečnost može biti opasno.

5. Provjerite kvalitet kočnica

Prije odlaska na duža putovanja tokom proljeća i ljeta, provjerite da li su disk pločice kočnica previše istrošene. Ako vaš automobil ima lampicu kao indikator istrošenosti kočnica, provjerite svijetli li na ploči s instrumentima. Ako je kočioni sistem na vašem automobilu glasan i grub, onda postoji dobra šansa za zamjenu istih. Ako niste sigurni, ponekad može pomoći i sam pogled kroz felge da bi vidjeli nivo istrošenosti disk pločica. Iako nakon svega navedenog i dalje sumnjate u istrošenost, pouzdan mehaničar napraviti će temeljan pregled.

6. Očistite auto i izbacite zimske stvari

Očistite prostor unutar automobila. Hladno vrijeme je vjerojatno dovelo do nakupljanja nepotrebnih pomagala za čišćenje snijega i leda. Takve stvari Skladištite u vašoj garaži, podrumu ili ostavi. Bićete mnogo zadovoljniji, a prostor u vašem automobilu disaće novim plućima i shvatićete koliko ste prostora oslobodili.

Usistajte tepihe i sjedišta i operite prozore i eneterijer a zatim prijeđite na vanjsku stranu vašeg automobila. Koristite kantu s mlakom vodom i deterdžentom, spužva će oprati sve dijelove automobila. Prašinu i blato na podvozju i kotačima uklonite koliko god je moguće. So je problematična kada nije dovoljno isprana i možete naštetiti vašem automobilu. Osušite vozilo sa mekanom tkaninom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije