Auto zanimljivosti

Seul ukida parking mjesta za žene i pretvara ih u porodična

Seul ukida parking mjesta za žene i pretvara ih u porodična
Foto: Screenshot/You Tube | Seul ukida parking mjesta za žene i pretvara ih u porodična

Glavni grad Južne Koreje Seul ukida parkirna mjesta samo za žene, 14 godina nakon što su uvedena kao element njihove zaštite, piše britanski BBC. Parkirna mjesta ekskluzivno za vozačice otvorena su 2009. nakon niza nasilnih zločina na podzemnim parkiralištima.

Međutim gradske vlasti kažu da takva mjesta više nisu potrebna i da će se pretvoriti u porodična parkirna mjesta. Kritičari kažu da je njihovo uklanjanje samo posljednji primjer antifeminističke politike u Južnoj Koreji.

Chung Eun-jung (55) kaže da da koristi ženska parking mejsta kad god ih nađe:

"Osjećam se sigurnije kada ih koristim, jer u blizini nema toliko opasnih ljudi. Kad uđem u auto, uvijek odmah zaključam vrata", rekla je, dodajući da je dobro upoznata sa zločinima na parkiralištima.

Njena kćerka ističe da je uznemirena što će joj se majka osjećati manje sigurno.

"Čini se čudnim da bi se aktivno riješili nečega zbog čega se žene osjećaju sigurno", rekla je Park Young-seo (27).

2009. gradska uprava Seula obojila je u ružičastu boju oko 5000 parking mjesta za žene vozače kao dio inicijative o kojoj se naširoko izvještavalo da grad učini "prijateljskijim prema ženama".

Tako  je svako parkiralište koje ima više od 30 mjesta moralo da 10% onači kao iskljuživo žensko što znači da je je nešto manje od 2.000 od 16.640 javnih parkirnih mjesta bilo je rezervisano za ženski pol. Obično su bili blizu ulaza u zgrade kako žene ne bi morale hodaju kroz podrume po mraku.

Vladini podaci u 2021. pokazali su da su više od dvije trećine nasilnih zločina počinjenih na gradskim parkiralištima bili seksualni zločini: silovanje, seksualni napad i uznemiravanje.

Ali, gradonačelnik Seula Oh Se-hoon, koji je uveo prostore samo za žene, mijenja vlastitu politiku. Rekao je da je vrijeme da se "pobrati pažnja na porodicu".

Nova podična mjesta biće dostupna trudnicama i osobama koje putuju s djecom. Gradsko vijeće potvrdilo je da ih žene koje ne ispunjavaju te kriterije neće moći koristiti.

Takav potez potiče ono što kritičari zovu kulturom antifeminizma koja je karakteriše južnokorejsku politiku u posljednjih nekoliko godina. Muškarci u Južnoj Koreji sve više tvrde da je politika osmišljena da daje prednost ženama diskriminišuća.

Trenutna vlada uklonila je termin "rodna ravnopravnost" iz svog kurikuluma školske etike i pokušava da zatvoriti svoje ministarstvo za ravnopravnost polova.

Oh Kyung-jin iz Udruge korejskih žena razočarana je što se prostori uklanjaju, ali je više zabrinuta zbog trenda koji se širi.

"Vlada pokušava da nastaviti s antifeminističkom politikom, a sada možemo da vidimo kako te regresivne politike ulaze u lokalne vlasti", rekla je ona.

Sa druge strane pilot Cho Young-jae misli da prostori samo za žene moraju da nestaju.

"Ovi prostori zaista diskriminiraju muškarce. Pješačenje 100 metara više ne čini vas manje sigurnima, a ovih dana parkirališta su prekrivena nadzornim kamerama", navodi on.

Automobilska mjesta samo za žene, koja su prvi put uvedena u Njemačkoj 1990-ih, bila su kontroverzna u Južnoj Koreji.

Kako su neka duža i šira, kritičari tvrde da jačaju stereotip da je ženama teže da parkiraju. Stvarni razlog zašto su ta paking mjesta veća je što se pretpostavljalo da bi žene, koje preuzimaju većinu brige o djeci u Južnoj Koreji, cijenile dodatni prostor za ulazak i izlazak svoje djece iz automobila, prenosi Index.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije