Auto zanimljivosti

Škodi s otpada udahnuo novi život

Škodi s otpada udahnuo novi život
Foto: N.N. | Škodi s otpada udahnuo novi život
Zlatan Čekić

ŽEPČE - Vrijeme je kada na domaćim cestama možemo vidjeti brojne marke najnovijih i najskupljih modela automobila, ali ipak stara vozila ili oldtajmeri, ako su očuvana i njegovana, mogu privući mnogo više pažnje i znatiželje. Jedno od takvih auta je vrlo rijetka škoda kupe iz 1976. godine, koja je vlasništvo Nezira Maglića iz Žepča, inače auto-mehaničara i restauratora starih automobila, koju je on odmila nazvao Julija.

"Ovo je veoma rijedak model i u ono vrijeme bilo ih je vrlo malo. Ovaj primjerak sam pronašao na otpadu, kupio ga i odvezao kući, a samo da sakupim sve originalne dijelove bilo mi je potrebno više od tri godine. Nalazio sam ih gdje sam stigao, najviše u Češkoj, Mađarskoj i Srbiji", objašnjava Maglić za "Nezavisne novine".

Kaže kako su na vozilu novi mehanički sklopovi, motor i limarija su potpuno restaurirani i niti jedan detalj na autu nije zanemaren.

Gdje god dođe, Maglićeva Julija plijeni pažnju izgledom, ljudi ga pozdravljaju i rado se fotografišu pored automobila.

"Snaga motora je 1.100 kubika, a ima karakteristike sportskog vozila, jer je tako koncipirana u ono vrijeme. Dobro se ponaša na cesti, ali moram reći kako je svaka vožnja preko stotinu kilometara za ovaj auto nešto mnogo. Može se postići i veća brzina, ali je optimalna brzina oko stotinu kilometara na sat, tada samo čujete kako motor prede kao mačka", objašnjava Maglić.

Dodaje kako se motor automobila, kao i svim modelima škode čija se proizvodnja odvijala u socijalističko doba, nalazi straga.

"Znatiželjnici koji žele pogledati motor ostanu iznenađeni kada im otvorim prednju haubu, a u njoj ništa nema, jer je to u stvari prtljažnik. Eto, to je jedna neobičnost ove, ali i drugih starih škoda", kaže Maglić.

Dodaje kako je njegova škoda ovog tipa trenutno  jedina koja je u voznom stanju u Bosni i Hercegovini te da, po njegovom znanju, postoji još nekoliko modela, ali nisu u voznom stanju.

Auto je napravio kao poklon svojim kćerkama, naglašavajući kako je ovo auto samo za provod, pokazivanje i skupove oldtajmera, koje redovno posjećuje.

Kaže da škoda nije posljednji auto koji je restaurirao, te da će, iako je u penziji, nastaviti raditi dok ga zdravlje služi kako bi udahnuo dušu još nekim oldtajmerima koji se budu našli u njegovoj radionici.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije