Auto zanimljivosti

Tesla nije prvi automobil u svemiru

Tesla nije prvi automobil u svemiru
Foto: Ilustracija | Tesla nije prvi automobil u svemiru

Elon Mask poslao je automobil Tesla u Svemir, o čemu se već danima piše jer je to prvi putnički auto koji je napustio zemlju, ali ne auto uopšte.

Naime, prije Tesle već pola vijeka u svemiru borave tri automobila.

Prvi svemirski auto je električno vozilo koje su zajedno proizveli Boeing i General Motors za NASA i njene misije na Mjesecu. Automobil, ili preciznije mjesečev Bagi proizveden je u četiri primjeraka od kojih su tri učestvovala u misijama Apollo 15, 16 i 17. Četvrti je zbog otkazivanja Apollo programa ostao na Zemlji, ali rastavljen je zbog rezervnih dijelova. 

Ovaj ekstremni terenac dizajniran specijalno za korištenje u uslovima niske gravitacije imao je samo 210 kilograma, ali morao je da nosi 490 kilograma. LRV je bio dugačak tri metra i izrađen od 2.219 aluminijumskih cijevi. Naravno na Mjesecu je uz smanjenu gravitaciju zapravo težio samo 35 kilograma pa nije trebao mnogo snage i jake motore.

Foto: NASA
Foto: NASA

Konkretno imao je četiri motora od po 200 Watta snage, dakle ukupno jedva jednu konjsku snagu. Baterija je bila dovoljna za 92 kilometra dosega, ali u praksi ni jedan nije prevalio toliko. Najviše je prešao zadnji LRV, ukupno 36 kilometara i pritom se najviše udaljio od baze, sedam i po kilometara. Nije neki podvig, ali zahvaljujući ovom vozilu astronauti su pokrivali mnogo veću površinu nego pješice. 

Naravno svemirski automobil nije bio jeftin. Projekat je koštao oko 36 miliona, što je u današnjoj vrijednosti oko 250 miliona dolara. Dakle ovo je bio i jedan od najskupljih automobila u istoriji. Nakon što je program otkazan 1972. godine ljudi više nikada nisu vozili površinom nečega osim Zemlje.

Iako je Lunar Roving Vehicle daleko od pravog automobila, on je za razliku od Tesle vozio "u svemiru". Osim toga Teslin model poslat u svemir nije u voznom stanju. Radi bezbjednosti i manje mase skinute su mu kočnice, a vjerovatno i baterija te motor. Stoga je Lunar Rover realno, više bliži pojmu automobila nego Tesla koja je nedavno "zaplovila" svemirom.  

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije