Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Zašto bolje ili nove gume treba staviti nazad?

Zašto bolje ili nove gume treba staviti nazad?
Foto: Ilustracija | Zašto bolje ili nove gume treba staviti nazad?
N.N.

Mnogi ‘stručnjaci’ potpuno pogrešno zagovaraju tezu prema kojoj je nove ili bolje gume, nezavisno od vrste pogona, bolje ugraditi naprijed, jer ne razumiju dinamiku automobila.

Naime, čak i kod automobila s prednjim pogonom, kojih je većina na našim putevima, nove ili bolje gume potrebno je ugraditi nazad.

To pravilo je dokazano i vrijedi za sve vrste pogona automobila, nezavisno da li motor šalje snagu na prednje, zadnje ili sva četiri točka. Zadnje gume imaju ključnu ulogu u stabilnosti vozila, pa stare ili starije gume na zadnjoj osovini mogu izazvati opasan gubitak kontrole.

U trenutku kad dođe do pojave preupravljanja lošije gume nazad drastično će smanjiti mogućnost povratka kontrole nad automobilom pa čak postoji velika mogućnost da ni ESP neće uspjeti potpuno ublažiti zanošenje zadnjeg dijela vozila. Povratak kontrole nakon pojave preupravljanja posebno je težak u slučaju automobila s prednjim pogonom što je dodatan argument u korist tezi da se nove ili bolje gume trebaju ugraditi nazad.

"Stručnjaci" koji zagovaraju tezu da nove ili bolje gume treba ugraditi naprijed referiraju se na bolju kočionu silu i kvalitetniji prenos snage na podlogu, ali upravo u tome i leži najveća opasnost, jer se stiče lažan utisak sigurnosti pa je vožnja automatski brža nego što bi trebalo da bude.

Kad su naprijed ugrađene lošije gume, vozač će automatizmom prilagoditi brzinu informacijama koje dobija s volana i osjećajem kvaliteta prenosa snage i performansi kočenja, a bolje gume nazad će ga paziti od opasnog gubitka kontrole nad automobilom.

(Autopress.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije