Agrar

Električni pastiri čuvaju parcele od divljih životinja

Električni pastiri čuvaju parcele od divljih životinja
Foto: Ustupljena fotografija | Električni pastiri čuvaju parcele od divljih životinja

SANSKI MOST - Poljoprivrednim proizvođačima na području općine Sanski Most danas su donirani električni pastiri i radi se o projektu koji su osmislili i zajednički realizirali Lovačko društvo "Sana" i općina Sanski Most.

Već godinama divlje životinje nanose štetu lokalnim poljoprivrednicima tako što im uništavaju prinose i zasijane parcele, a najviše su na udaru polja sa žitaricama i kukuruzom. 

U posljednje vrijeme bilo je dosta nerazumijevanja između farmera i lovaca u vezi s ovim pitanjem. Farmeri smatraju kako je pomenuto lovačko društvo, koje gazduje lovištem na Grmeču, odgovorno za cjelokupni problem, dok lovci prebacuju poljoprivrednicima da su sami obavezni da zaštite vlastite parcele. 

"Uz finansijsku pomoć općine Sanski Most uspjeli smo nabaviti i podijeliti 16 električnih pastira za naše poljoprivrednike. Nadamo se kako je ovo prvi korak u nastojanju da zajednički rješavamo ovaj problem", istakao je Senad Kljajić, predsjednik društva koje okuplja sanske lovce. 

Prema riječima općinskog načelnika Farisa Hasanbegovića, koji je prisustvovao podjeli donacija, ovo je pilot-projekat kojim će se nastaviti u budućnosti ukoliko pokaže rezultate. 

"Teška su vremena danas, a posebno za ljude koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Posebno je teško onima koji posjeduju velike parcele da ih zaštite od divljači, jer su za nabavku ovakve zaštite potrebna velika finansijska sredstva", kazao je Hasanbegović. 

Inače, poljoprivrednici koji su dobili donaciju posjeduju parcele koje su redovno na udaru divljači, najčešće divljih svinja, ali u posljednje vrijeme i medvjeda. 

Među farmerima koji trpe najveću štetu je Enes Tatarević iz sela Fajtovci, koji zasijava velike površine kukuruzom. 

"Vjerujte, svake godine divljač mi uništi oko dvadesetak dunuma kukuruza i šteta je velika. Ovo je dobra donacija za one koji posjeduju manje parcele, ali kako ja da zaštitim desetine hektara koje sijem", žali se Tatarević.

Inače, na ovom sastanku dogovorene su i druge aktivnosti u cilju zaštite poljoprivrednih prinosa od divljači, kao što su sjetva žitarica i kukuruza u blizini lovišta kako bi se životinje odvratile od toga da silaze u niže predjele i napadaju zasijane parcele poljoprivrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije