Agrar

Nove subvencije za poljoprivrednike

Nove subvencije za poljoprivrednike
Foto: Vesna Duka | Nove subvencije za poljoprivrednike

TREBINJE - Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je ugovore sa 37 poljoprivrednika iz svih seoskih sredina ovoga grada kojima su po Javnom pozivu dodijeljena bespovratna sredstva za sanaciju, rekonstrukciju ili dogradnju ekonomskih objekata na ruralnom području, sveukupne vrijednosti 85.000 maraka.

Na javni poziv je stiglo preko 50 zahtjeva, ali se zbog različitih procedura nisu mogli ispoštovati svi.

Prema riječima gradonačelnika Ćurića, na raspolaganju je bio maksimalan iznos do 5.000 KM po zahtjevu.

“Nastojali smo da sve zahtjeve odobrimo, ali, i pored sve dobre volje, imovinski odnosi, neriješene procedure oko projektne dokumentacije i elaborata, učinile su da prihvatimo 37 zahtjeva. Ono što je važno je da nećemo ovdje stati, već ćemo u narednom periodu da procijenimo kome je bilo nedovoljno sredstava, kome treba još podrške, ali je, naravno, potrebno da potpisnici ugovora ispune uslove na koje su se obavezali”, kazao je gradonačelnik Trebinja.

On je podsjetio da ovo nije jedini program Grada Trebinja za podršku našim sugrađanima.

“Grad Trebinje provodi konkurse tokom godine, gdje, recimo, za samozapošljavanje dobijete do 20.000 KM nepovratnih sredstava, s tim da, ako želite da zaposlite još nekog, to povećava iznos”, istakao je Ćurić.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisao i Dimitrije Šakota, koji je nosilac poljoprivrednog gazdinstva, ali sve poljoprivredne djelatnosti na imanju obavljaju njegova dva sina.

Napominjući da se mladići bave nomadskim stočarstvom i da po potrebi sele svoje stado od 200 ovaca na različite lokalitete Grada Trebinja, on kaže da im je na svakom od tih mjesta potrebna barem nadstrešnica za stoku.

“Njih dvojica sele stado od sela Grančarevo, preko Skočigrma do Bijele gore, pa su im potrebni i objekti, mada su do sada uložili preko 200.000 KM za štale i ostalu mehanizaciju. Iako je svaka pomoć dobrodošla, pa i ova, zahvalni smo na tome, jer ćemo od dobijenog novca sagraditi jednu nadstešnicu”, kazao je Šakota.

U Gradskoj upravi napominju da jedan te isti poljoprivrednik može ostvariti više subvencija, po različitim osnovama, tako da nezaposleni mladi poljoprivrednici, poput ova dva mladića, samo po gradskom programu samozapošljavanja mogu ostvariti i do 20.000 maraka subvencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije