Agrar

"Podrumi Vukoje 1982": Teška godina ipak dala izuzetan rod grožđa

"Podrumi Vukoje 1982": Teška godina ipak dala izuzetan rod grožđa
Foto: Vesna Duka | "Podrumi Vukoje 1982": Teška godina ipak dala izuzetan rod grožđa

TREBINJE - Na lokalitetu Ušće kod Trebinja, gdje se nalaze čuveni Carski vinogradi, "Podrumi Vukoje 1982" su obilježili ovogodišnju, 129. po redu berbu, koja je i ove godine bila vrlo uspješna.

Prema riječima Radovana Vukoja, direktora ove vinarije, i pored jako specifične i teške vinogradarske godine, berba 2023. je jako uspješna i pokazuje šta su dobri lokaliteti i dobri vinogradari.

"Kod pravih vinogradara je i ove godine dobro grožđe, a sa dobrog lokaliteta i ove godine je dobar plod, tako da i ova godina odvaja dobre i loše vinogradare i pokazuje šta se dešava u onim godinama kada treba mnogo više rada u vinogradu, kada nije dovoljno samo dobro vrijeme, koje se može dobrim dijelom nadomjestiti velikim i napornim radom", kaže Radovan Vukoje.

Za razliku od većine hercegovačkih vinogorja, u Carskim vinogradima grožđe nije trulo, nije bilo pepelnice, a sve to je, kako kaže Vukoje, plod ovog podneblja, ali je trebalo odraditi i mnogo ručnih operacija, od samog početka vegetacije.

"Ono što smo na početku radili je konstantno otvaranje u zoni grožđa, skidanje lišća, ali je kasnije, u vrijeme cvjetanja, bilo još dosta operacija, jako puno pljevidbe, kod nekih sorti i četiri puta, a sedam dana je bio maksimalni rok poslije koga bismo ulazili u vinograd sa zaštitom, tako da su sve to stvari koje je trebalo učiniti da se dobije maksimalan kvalitet", tvrdi on.

Napominjući da nije samo vrijeme provedeno u vinogradu bilo presudno za ovaj kvalitet, Vukoje dodaje da je dobar i očuvan plod u Carskim vinogradima ujedno i pokazatelj dobrog podneblja.

"Carski vinograd u Ušću je nešto što je istorija isklesala u 130 godina dugoj tradiciji, pa je kamen pretočen u čašu opet dao velike rezultate u samom grožđu, a sigurno će kasnije to dati i u vinima", dodaje on.

Budući da se u "Podrumima Vukoje" rade vina od isključivo probranih plodova berbe, od najboljih grozdova, nema sumnje da će i ova berba, koja još nije završena, dati dobra vina, jer je optimalan i slador grožđa, ali je ono imalo i jako dobru kiselinu.

Budući da upravo ovo tlo na lokalitetu Ušće daje specifičan mineralni karakter Vukojevim vinima, odnosno, čuvenoj žilavki, u ovoj vinarskoj porodici ne sumnjaju da će sve te komponente dati specifičan kvalitet ovoj "božanskoj kapljici", prepoznatoj po kvalitetu i na svjetskim tržištima.

I maslinjaci dobro rodili

Iako su vremenski uslovi bili jako specifični, maslinjaci na lokalitetu Zasad polje su takođe dobro rodili i očekuje se uspješna berba.

"Maslina za sada ima dobar rod i očekujemo berbu kroz mjesec dana, nadajući se jednako dobrom kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz naših maslinjaka", dodaje Radovan Vukoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije