Analize

Cloud tehnologija neizostavna karika u novom načinu poslovanja

Cloud tehnologija neizostavna karika u novom načinu poslovanja
Foto: pexels.com | Cloud tehnologija ili radno poslovanje „u oblaku“

Cloud tehnologija ili radno poslovanje „u oblaku“ još uvijek ne nalazi svoju potpunu primjenu na našem tržištu ali sigurno ima napretka u odnosu na zadnjih nekoliko godina. Nepoznavanje prednosti ovih funkcionalnosti i strah od nepoznatog predstavlja glavni „otpor“ zbog kojeg se ne odlučujemo na ovaj način poslovanja.

Kao i u svim savremenim digitalnim sistemima poslovanja, prednosti su mnogobrojne kao što je efikasnost, skalabilnost, sigurnost, jednostavno planiranje troškova koji su fiksni bez vanrednih iznenađenja. Sa finansijskog aspekta, dugoročno, sigurno isplativije i povoljnije rješenje.

Prihvativši ove napomene koje su globalno već nebrojeno puta potvrđene, mijenjamo percepciju i inicijalno  možemo razmišljati u ovom smjeru.

Svakodnevna potreba za modernizacijom i „on line“ načinom rada, gdje smo svi dostupni u svakom trenutku i tražimo isto da su nam podaci raspoloživi u bilo kojem trenutku i mjestu, dovela je do izgradnje poslovnih i IT odnosa kao i drugih pratećih sistema koji su pretočeni u tzv. Cloud.

Preduzeća su pošteđena kupovine raznih skupih servera, softvera, antivirusnih programa i sličnih komponenti, već sve koriste kao servis koji plaćaju na mjesečnoj osnovi.

Cloud tehnologija nije tolika novina na tržištu, u razvijenim kompanijama prisutna je već godinama. Toliko je rasprostranjena i finansijski dostupna da se može trenutno koristiti u malim i srednjim preduzećima. Vremenom sa velikih kompanija proširila se na cjelokupnu sferu poslovanja i sad se preporučuje doslovno svim vrstama preduzeća.

Kompanije gube veliki dio vremena i novca na održavanje IT sistema i resursa, jer savremeno poslovanje rapidno raste i nameće potpuno nova pravila na tržišnoj utakmici, a sa druge strane Cloud aspekt sa svojom fleksibilnošću, mobilnošću, predstavlja kocept koji može adekvatno odgovoriti svim zahtjevima.

Glavne prednosti ogledaju se u sljedećem:

  • Dostupnost informacija u bilo koje vrijeme sa raznih uređaja
  • Nema fiksnih troškova nabavke IT opreme
  • Dostupno svim tipovima kompanija (od malih do velikih)
  • Podaci su centralizovani
  • Potpuna kontrola nad Cloud serverom
  • Korišćenje mrežno-sigurnosnih usluga (Firewall)
  • Svakodnevno sigurnosno čuvanje podataka (backup) iz koje se može napraviti povratak podataka (restore)
  • Disaster Recovery funkcionalnost
  • Raspoloživost usluge
  • Garancija za ispravno funkcionisanje hardvera i softvera
  • Raspoloživost raznih različith operativnih sistema u okviru iste Cloud platfome
  • Sigurnost i pouzdanost
  • Skalabilnost, gdje se koristi tačno onoliko resursa koliko je nephodno
  • Redovna ažuriranja…

Dolazimo do dijela u kojem treba da vidimo ko nam je partner odnosno adekvatan isporučilac ove usluge.

Najbolja odluka i garancija predstavljaju domaći renomirani provajderi u našoj zemlji. Data centri i postojeća infrastruktura ovih provajdera, glavna je garancija i sigurnost da smo u sigurnim rukama i da možemo svoj način poslovanja povjeriti operateru čiji je posao da vodi računa o našim podacima, resursima, skladištenju podataka, garantuje dostupnost i pruža podršku 24/7, te obezbjeđuje ostale uslove za naš nesmetan rad.

U zavisnosti od načina poslovanja i primarne djelatnosti, svakako je nabolja odluka odabir domaćeg provajdera u našoj zemlji. Mnogobrojni su razlozi, kao što je brzina odziva u slučaju problema, čuvanje podataka unutar države, isto govorno područje i slično.

Sve ono što ste dosad za svoje poslovanje morali da obezbijedite sami, a u okviru IT infrastrukture, sada možete prepustiti odgovarajućim operaterima. Nema više potrebe da investirate u skupu opremu radi instalacije vaših poslovnih aplikacija ili za potrebe testiranja.

Raspodijelite, kako želite, broj procesora, RAM memoriju i veličinu diskova, kreirajte server kakav vam odgovara, raspoređujte resurse, definišite broj servera i zauzeće. Sve plaćate na nivou mjesečne usluge u vremenskom periodu u kojem Vam je potreban neophodan IT resurs.

Kompanije koje su u mogućnosti ponuditi i omogućiti nesmetan rad Cloud servisa u našoj zemlji su Mtel a.d. Banja Luka, JP Hrvatske Telekomunikacije d.d. Mostar, BH Telecom d.d. Sarajevo, Blicnet d.o.o. Banja Luka, Logosoft d.o.o. Sarajevo i drugi.

Svjedoci smo potpuno novog načina poslovanja, koji se iz dana u dan mijenja i unapredjuje, a segment u Cloud-u je neizostavna karika koja napreduje velikom brzinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije