Analize

Davos: Šta smo naučili?

Davos: Šta smo naučili?
Davos: Šta smo naučili?

DAVOS - Agencija Frans pres napravila je presjek najzanimljivijih zaključaka i tema ovogodišnjeg samita svjetskih lidera u Davosu.

Iranska šarmantna miroljubiva ofanziva je urodila plodom, Kina i Japan ne uspijevaju da pomire stavove, a bankari i dalje ne žele da se izvine za krizu, zaključuje se u analizi agencije Frans pres.

Svjetski ekonomski forum u Davosu završen je uz umjereno optimistične poruke svjetskih lidera oko globalne privrede, kojoj i dalje prete brojni izazovi.

"Možemo da izrazimo oprezni optimizam u vezi sa budućnošću svjetske ekonomije. Pretpostavljamo da će u 2014. privredni rast SAD iznositi tri odsto. Evropa se tek pokreće, a i Japan napreduje, kao i Indija i Kina", rekao je direktor japanske centralne banke Harihiko Kuroda.

Glavna tema foruma u Davosu, koji je okupio oko 2.500 učesnika iz cijelog svijeta, bila je ekonomska situacija u Evropi koja polako izlazi iz krize. Poenta je, međutim, da okupljanje globalne poslovne elite ponekad više liči na razuzdanu studentsku žurku, doduše sa starijim učesnicima, navodi Frans pres.

Koliko uopšte efektivnih razgovora može da vodi 2.500 učesnika koji u prosjeku spavaju 5,5 sati dnevno, uz koktele koji im se nude na svakom koraku, dodaje agencija?

Jedna od udarnih priča uoči ovogodišnjeg foruma bio je izvještaj humanitarne organizacije Oksfam, koji je pokazao da 85 najbogatijih ljudi na svijetu posjeduju sredstva jednaka onima koje ima 3,5 milijardi najsiromašnijih.

Sve veća nejednakost i njene posljedice našle su se na dnevnom redu u Davosu, ali se o njima rijetko pričalo van sala za sastanke.

"Lično sam došao zbog atmosfere, ali možda bude i malo poslovnih prilika", rekao je direktor jednog od poznatih investicionih fondova koji je želio da ostane anoniman.

Šest godina nakon bankarske krize za koju se tvrdi da je izazvana kombinacijom neodgovornih postupaka, spekulacija i spektakularno lošeg nadzora, realni prihodi "običnog" svijeta i dalje su u padu u industrijalizovanim zemljama.

Međutim, sada kada kriza u evrozoni blijedi iz sjećanja, a većina razvijenih privreda hvata zamah, bankari kao da jedni drugima čestitaju na uspjehu, umjesto da se pokaju, navodi Frans pres.

"Evrozona više nije izvor problema u svjetskoj ekonomiji", rekao je njemački ministar finansija Volfgang Šojble, ocijenivši da su najuspješnije zemlje EU one koje su primile pakete pomoći i ispunile svoje zadatke, kao što su Grčcka, Portugalija i Irska.

Na ovogodišnjem forumu organizovano je i dvadesetak debata na temu klimatskih promjena, sa ciljem da se političari ubijede da se aktivnije angažuju u toj oblasti, a biznismeni podstaknu da posluju u tom profitabilnom sektoru.

Zvijezda ovogodišnjeg samita u Davosu, međutim, bio je predsjednik Irana Hasan Ruhani, koji je otišao kući ohrabren spremnošću zapadnih poslovnih lidera, pogotovo iz naftnog sektora, da posluju sa njegovom zemljom. Ruhani je poručio da je spreman na normalizaciju odnosa sa SAD i drugim zapadnim silama, što je, iako nije novost, prihvaćeno sa optimizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije