Analize

Doprinos Coca-Cole ekonomiji i društvu BiH lani iznosio 186 miliona KM

Doprinos Coca-Cole ekonomiji i društvu BiH lani iznosio 186 miliona KM
Foto: N.N. | Doprinos Coca-Cole ekonomiji i društvu BiH lani iznosio 186 miliona KM

Ukupna vrijednost direktnog i indirektnog uticaja Coca-Cole u obliku plata, poreza i dobiti u prošloj godini iznosila je 186 miliona KM, što čini 0,5 odsto BDP-a BiH.

Pored toga, Coca-Cola direktno stvara 40 miliona KM dodane vrijednosti, odnosno svaka marka koju stvara Coca-Cola podržava stvaranje još četiri KM dodane vrijednosti u bosanskohercegovačkoj ekonomiji. Takođe Coca-Cola indirektno podržava još 146 miliona KM u ekonomiji BiH.

Ovo su neki od ključnih zaključaka treće Studije o socio-ekonomskom uticaju Coca-Cole u BiH u prošloj godini, koja je prvi put virtuelno predstavljena danas pred predstavnicima relevantnih institucija, vladinog i nevladinog sektora, Stašom Košarcem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavnicima akademije, poslovnih udruženja, zajednice poslovnih partnera te medija.

"Coca-Cola u BiH duboko je integrirana i povezana sa zajednicom u kojoj posluje. Kroz pet desetljeća prisustva, sa pozitivnim utjecajem kroz naš lanac vrijednosti, i desetljeća uključenosti u zajednicu u BiH, svakodnevno pokazujemo da možemo biti i da jesmo dio velikog međunarodnog sustava i integralni dio lokalne ekonomije. Naši su uspjesi rezultat ne samo našeg, već i rada svih naših kupaca i dobavljača, partnera s kojima blisko sarađujemo, kao i povjerenja naših potrošača", rekla je Ruža Tomić Fontana, generalna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, BiH i Sloveniju, i dodala da istinski vjeruju da njihov uspjeh može biti održiv samo ako su uspješni i njihovi partneri, kao i društvo kojem pripadaju.

Ova kompanija direktno i indirektno podržava stvaranje 97 miliona KM poreskih prihoda države, odnosno 52 odsto ukupnog doprinosa dodane vrijednosti Coca-Cole u BiH su porezi.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da ulaganja velikih kompanija, poput Coca-Cole, imaju dalekosežan uticaj na naše društvo i ekonomiju, te da je jedan od najvažnijih parametara zapošljavanje, ali da ima još mnogo toga što čini doprinos Coca-Cole.

"U ime institucije kojom rukovodim, želim da istaknem da se taj doprinos prepoznaje i poštuje. Studija o kojoj se govori danas, i uopšte, način na koji Coca-Cola funkcioniše, i navikava nas na transparentnost u poslovanju, su hvale vrijedni. Veliko zalaganje i učešće Coca-Cole u unapređenju poslovnog okruženja i liderski pristup u uvođenju visokih standarda je nešto što je za institucije na svim nivoima vlasti u BiH jako vrijedno. Rezultati poslovanja su sami od sebe pohvala za Coca-Colu i njene zaposlenike, ali i za sve nas, i za građane i institucije, da činimo svoj dio posla da domaće kompanije, a rezultati govore da Coca-Cola jeste naša, domaća kompanija, rastu i bolje posluju", poručio je Košarac u uvodnom obraćanju.

Nakon predstavljanja rezultata studije koja objašnjava Coca-Colin doprinos bh. privredi, te uticaj njenog dugogodišnjeg poslovanja u BiH na napredak društva u cjelini, održana je i panel diskusija u kojoj su učestvovali Aida Soko, ekonomska ekspertica i savjetnica premijera FBiH, Vjekoslav Vuković, predsjedavajući Spoljnotrgovinske komore BiH, Nihad Imširović, izvršni direktor Konzuma B-H i Rajko Lazić, generalni sekretar društva Crvenog krsta/križa BiH.

Učesnici panel diskusije razgovarali su o tome šta poslovanje Coca-Cole donosi ekonomiji BiH, šta njenim poslovnim partnerima i svima koji se nalaze u Coca-Colinom dobavljačkom lancu, koliko je za društvo bitno imati kompanije koje nisu tu samo zbog vlastite dobiti, već i dobiti zajednice u kojoj posluju.

Prvu ovakvu studiju Coca-Cola je izradila i predstavila javnosti 2015. godine, a ovo je prvi put da su rezultati objavljeni putem virtuelne konferencije.

Takođe, ovo je prvi događaj koji je Coca-Cola organizovala od početka pandemije virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije