Analize

Gorivo od sljedeće sedmice i do 2,5 KM

Gorivo od sljedeće sedmice i do 2,5 KM
Foto: N.N. | Gorivo od sljedeće sedmice i do 2,5 KM

BANJALUKA, BIJELJINA - Cijena goriva i plina u Republici Srpskoj će najvjerovatnije od sljedeće sedmice ponovo rasti od četiri do šest feninga po litri, kazao je Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS.

Kako kaže, nafta brent je i dalje na visokom nivou, i nema značajnih promjena, tako da nema ni većeg uticaja na naše tržište.

"Ako dođe do svakodnevnog rasta ulaznih cijena prema distributerima, u tom slučaju iduće sedmice možemo očekivati rast od četiri do šest feninga za benzine, dizele i tečni naftni plin (TNG)", kazao je Trišić.

Ističe da je situacija sa zalihama redovna, odnosno ima dovoljno zaliha i nema problema sa snabdijevanjem, što je osnovni preduslov za stabilno tržište naftnih derivata prema kupcima. "Ipak je ovo veoma značajan energent, i kao takav najbitnije je da je dostupan, kako za potrošače, tako i za privredu", kazao je Trišić.

Kako je rekao, u toku ove sedmice na benzinskim pumpama u Repubici Srpskoj nije bilo promjena cijena benzina i dizela, a eventuelno su neki od distributera imali manje korekcije kod TNG-a, u prosjeku za dva do četiri feninga.

S druge stane, na benzinskim pumpama kažu da je došlo do porasta cijena goriva u prosjeku za četiri do pet feninga po litri.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci kažu da benzin trenutno košta 2,39 KM, dok je cijena dizela 2,37 KM, a plina 1,53 KM po litri. Sa jedne benzinske pumpe u Bijeljini kazali su da su prethodnih dana cijene bile veće za tri feninga, te da sada iznose od 2,29 za dizel do 2,35 KM za benzin, dok je cijena plina 1,45 KM po litri.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, ističe da dok cijene goriva rastu, prevoznici nisu dizali svoje cijene.

"Cijene goriva svake nedjelje idu gore, tako da sljedeće sedmice možemo očekivati da gorivo dostigne cijenu od 2,50 KM po litri", kazao je Grbić, koji ističe da država nema razumijevanja ni volje da se pomogne privredi i građanima.

"Državi odgovara da je cijena goriva veća jer je veće ubiranje PDV-a i veći je budžet u državnim institucijama. Mi smo apelovali, tražili od nadležnih institucija da razgovoramo za dobrobit ove privredne grane koja je jako bitna. Insistirali smo da se institucije Srpske, koje uzimaju 1,10 KM od jednog litra goriva, odreknu dijela ili akciza ili dodatnih nameta koje mi imamo, a na dobrobit prevoznika", rekao je Grbić.

Da su nove cijene goriva veliki udar na potrošače, ali i da je nereagovanje nadležnih zabrinjavajuće rekla je ranije za "Nezavisne novine" Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora.

"Nikome nije svejedno kada roba poskupljuje, jer u RS žive i izrazito siromašni građani. Plate naravno ne prate poskupljanja. Nije to samo što raste cijena goriva, koje je već preskupo i s kojim smo stigli brojne evropske zemlje, a naš standard ovo ne može podnijeti", kazala je Marićeva.

Dodala je da je vrijeme da neko vodi računa o ovome, te da je potrebno da se preduzmu neke mjere i stane ukraj poskupljenjima. Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma RS, rekla je nedavno da je u Srpskoj još na snazi uredba kojom je ograničena marža na naftu i naftne derivate i to na šest feninga u veleprodaji i na 25 feninga u maloprodaji.

Gašićeva je podsjetila da je ta uredba donesena 1. aprila, da njeno poštovanje kontroliše Republička inspekcija te da nije bilo prijavljenih ozbiljnijih kršenja.

"Konačna cijena koju građani plaćaju samo jednim segmentom zavisi od marže koju je Vlada RS odredila. Sav drugi dio cijene se formira prije ulaska i prije maloprodaje, odnosno veleprodaje, ali je prije svega uslovljen nabavkom na svjetskim tržištima", rekla je Gašićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije