Analize

Investitori u strahu: "Tek kad nastupi plima vidimo ko je plivao go"

Investitori u strahu: "Tek kad nastupi plima vidimo ko je plivao go"
Foto: geralt/Pixabay | Investitori u strahu: "Tek kad nastupi plima vidimo ko je plivao go".

ZAGREB- Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u septembru suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopšte može biti sigurna luka?

Očito američki dolar i nafta. Dolar je u nešto više od dva mjeseca poskupio više od šest odsto, nafta znatno više. U tom periodu (od sredine jula) Bitcoin je izgubio 12 odsto (ali je i dalje u plusu gotovo 60 odsto u odnosu na početak godine), tehnološki indeks Nasdaq gotovo deset odsto, a zlato četiri odsto. Zajednički nazivnik je bojazan da, barem u SAD-u, vrhunac kamata još nije dosegnut (u Evropi bi načelno trebao biti), a možda čak i više, da će kamatne stope ostati na visokim nivoima duže od očekivanog.

To je predložila i američka centralna banka prošle sedmice na redovnoj sjednici. Prema Fed-ovoj projekciji, stopa Fed Funds će i dalje iznositi čak 5,1% na kraju 2024. godine, a očekuje se da će se inflacija smanjiti na 2,5%. Ako je to tačno, SAD će doživjeti najduži period restriktivne monetarne politike od 2006. i 2007. godine.

Zahtijevani prinos na američku 10-godišnju obveznicu u prošli četvrtak je prvi put u 16 godina premašio 4,50 odsto, a sve su glasnija predviđanja da će prinos uskoro biti iznad pet odsto. Drugim riječima, kada prinosi na obveznice rastu, njihova cijena pada. Tržišta obveznica su u minusu već treću godinu zaredom, što se nije dogodilo u najmanje 90 godina. Najveći svjetski obveznički ETF-ovi pali su na najniže nivoe u više od decenije. 

Jamie Dimon iz banke JPMorgan istaknuo je na investicijskom summitu u Mumbaiju da se treba pripremiti čak i na kamate od sedam odsto. Ako se to stvarno dogodi, u okruženju stagflacije, takav će scenario biti vrlo stresan za mnoge firme.

Jamie Dimon citirao je slavnog Warrena Buffetta da "tek kad nastupi plima vidimo ko je plivao go".

Drugim riječima: oni koji su previše riskirali teško će se voziti sa sve većim kamatama. Dimon upozorava da će skok kamata s pet na sedam odsto biti puno dramatičniji nego što je bio s tri na pet odsto. Trenutno nema apsolutno nikakvih naznaka da bi Fed mogao podići kamate sve do sedam odsto, no istina je da je i prije godinu i po dana, kada je započeo ciklus monetarnog stezanja politike, niko nije ni slutio da će kamate danas biti tako visoke. Je li moguće da i danas podcjenjujemo vjerovatnost scenarija još viših kamata nego što su sada?

Ne samo Fed, nego i u Evropi, kamatne stope će ostati na visokim nivoima duže od želja investitora i preduzetnika, navodi SEEbiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije