Analize

Iz BiH izvezeno 26 odsto više robe nego 2021.

Iz BiH izvezeno 26 odsto više robe nego 2021.
Foto: N.N. | Iz BiH izvezeno 26 odsto više robe nego 2021.

​SARAJEVO - Iz Bosne i Hercegovine je u 2022. godini izvezeno robe u vrijednosti 18,4 milijarde KM, što je više za 3,8 milijardi KM ili 26 posto u odnosu na 2021. godinu. Prema analizama Spoljnotrgovinske komore BiH, naša privreda je konkurentna i može da proizvodi i izvozi robe na zahtjevna evropska tržišta.

Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (STKBiH) prezentovala je juče osnovne pokazatelje vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu, s posebnim osvrtom na razmjenu naše države s najznačajnijim trgovinskim partnerima.

Predsjednik VTKBiH Zdravko Marinković i potpredsjednici Ahmet Egrlić i Vjekoslav Vuković naveli su da su protekle dvije godine bile turbulentne - pandemija Covid-19, potom rat u Ukrajini, te da je sve to uticalo i na inflatorna kretanja, pa je takva situacija uticala i na ekonomiju u svijetu, a samim tim i na bh. ekonomiju.

U tom kontekstu, Marinković je kazao da je u 2022. godini iz BiH izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti 18,4 milijardi KM, a da je istovremeno uvezeno robe u ukupnoj vrijednosti  29,1 milijardu KM, što je povećanje od 7,2 milijardi KM ili 33 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Vanjskotrgovinski deficit je, kako je rečeno, iznosio 10,7 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom 63 posto.

"Robna razmjena ostvarena je najviše sa državama Evropske unije. Ukupan obim razmjene sa predstavlja 68 posto ukupnog obima razmjene BiH sa svijetom- rekao je Marinković.

Obim razmjene za 2022. godinu sa EU je iznosio oko 32,3 milijarde KM, što je više za 7,3 milijarde KM u odnosu na 2021. godinu. Na tržište EU je u protekloj godini izvezeno robe u vrijednosti 13,3 milijarde KM, što je više za 2,8 milijarde KM ili 26 posto u odnosu godinu prije.

Istovremeno je iz EU uvezeno robe u vrijednosti 19 milijardi KM, što je povećanje od 4,5 milijardi KM ili 31 posto u usporedbi sa godinom ranije.  U ukupnom izvozu EU učestvuje sa 72 posto, a u uvozu sa 65 posto.

Deficit sa EU iznosi 5,7 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 70 posto.

- Po obimu razmjene prednjači Hrvatska. Obim razmjene s Hrvatskom je iznosio 8 milijardi KM, što je više za 2,6 milijardi KM ili 48 posto u odnosu na 2021. godinu. Izvoz je iznosio 2,6 milijardi KM, što je više za 700 miliona KM ili 36 posto, a uvoz 5,4 milijarde KM, što je povećanje od 1,9 milijardi ili 56 posto, te je ostvaren deficit   u iznosu   2,8 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 48 posto – naveo je Marinković.

Ukupan obim razmjene sa CEFTOM je iznosio 8 milijardi KM, što je skoro 17 posto ukupne razmjene BiH sa svijetom.

Na tržište CEFTA-e je u analiziranom periodu izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti 3,4 milijarde KM, što je više za 863 miliona KM ili 34 posto u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno je uvezeno robe u vrijednosti 4,6 milijardi KM, što je više za 972 miliona KM ili 27 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Deficit sa CEFTA-om iznosi 1,2 milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom je 75 posto.

Danas je održan i stručni panel sa bh.privrednicima o temi  “Šanse i izazovi izvoza”, a učesnicima događaja su se obratili i privremeni otpravnik poslova u Ambasadi Republike Hrvatske u BiH Mladen Glavina i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije