Analize

Kina će imati veliku žetvu ljetnjih žitarica

Kina će imati veliku žetvu ljetnjih žitarica
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kina će imati veliku žetvu ljetnjih žitarica

PEKING - Kina će imati veliku žetvu ljetnjih žitarica da bi poboljšala samodovoljnost hranom, usred rastućih globalnih cijena hrane zbog ukrajinske krize, podaci su poljoprivrednih zvaničnika.

Oko 80 odsto žitarica na jugozapadu Kine je požnjeveno, dok je žetva žitarica u srednjem i donjem toku rijeke Jangce počela, saopštilo je kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova.

Žito u regionu Huang-Huai-Hai, koje čini tri četvrtine nacionalne proizvodnje ljetnjeg žita, takođe će sazreti, javlja Kineski međunarodni radio.

Uprkos izazovima kovida 19 i odloženoj sadnji ozime pšenice na više mjesta, uspješna žetva ljetnjeg žita biće postignuta zahvaljujući efikasnoj političkoj podršci, rekao je zamjenik šefa Odjeljenja za biljnu proizvodnju pri Ministarstvu DŽu Enlin.

Centralna vlada je ove godine izdvojila više od šest milijardi juana /900 miliona dolara/, što je iznos bez presedana, za ljetnju proizvodnju žitarica, te je izdvojila 800 miliona juana posebnih sredstava za povećanje i podršku zelenoj proizvodnji žitarica.

Ministarstvo je upozorilo da nijedno polje ne može biti propušteno kao rezultat epidemije kovida 19.

"Sudeći prema poljoprivrednim uslovima u Kini, transformacija sadnog stanja ljetnje pšenice je bolja nego što se očekivalo, a još postoji osnova za vrhunsku žetvu", rekao je zvaničnik Ministarstva Pan Venbo.

Zemlja je uvezla 164,54 miliona tona žitarica prošle godine, što je ekvivalentno 24 odsto ukupne proizvodnje žitarica, podaci su carine.

Kina je postavila cilj od 650 milijardi kilograma za ukupnu proizvodnju žitarica u ovoj godini. /kraj/dp

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije