Analize

Pratite nas na Google news

Korporativni dug se sve više koristi za preuzimanje rizika

Korporativni dug se sve više koristi za preuzimanje rizika
Foto: N.N. | Korporativni dug se sve više koristi za preuzimanje rizika
Tanjug

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je danas na rastući trend korištenja korporativnog duga za špekulativna finansijska ulaganja, što bi moglo da učini globalnu ekonomiju ranjivijom u narednoj krizi.

Koeficijent korporativnog duga u naprednim ekonomijama neprestano raste od 2010. godine i sada je na istom nivou kao na vrhuncu zabilježenom 2008.

Iako su neke velike ekonomije, poput Španije i Velike Britanije, znatno smanjile nivo duga, SAD bilježe kontinuirani rast korporativnog duga od 2011. godine, koji je krajem prošle godine dostigao rekord.

MMF navodi u istražvačkom blogu, objavljenom dans na veb-stranici Fonda, da upotreba privatnog duga za finansiranje isplate dividendi, za otkup akcija ili za spajanja i akvizicije može da izazove "šire potrese" u slučaju bankrota kompanija ili ako pokušaju da naglo smanje dug redukovanjem investicija ili radne snage, prenosi CNBC.

"Za razliku od stanja prije globalne finansijske krize, rizici nisu koncentrisani samo na privatni sektor, već i na javni sektor, što je djelimično posljedica neriješenog nasljeđa globalne finansijske krize", navode u izvještaju zamjenica šefa odjeljenja MMF-a za fiskalne poslove Marijaluc Moreno Badia i viši ekonomista Paolo Dudine.

Pored povećane ranjivosti na šokove, rastući nivo privatnog duga može zahtijevati skupe i oštre mjere za njegovo smanjenje.

"Pored toga, smanjenje duga u privatnom sektoru može, zauzvrat, da optereti već prezaduženi javni sektor ukoliko pad proizvodnje dovede do nižih prihoda ili može stečaj kompanija bude okidač gubitaka i ograničavanja kreditne aktivnosti banaka", dodaju Moreno Badia i Dudine.

Upozorenje MMF-a reflektuje nedavne komentare potpredsjednika Evropske centralne banke (ECB) Luisa de Gindosa, koji je rekao da su investicioni fondovi, osiguravajuće kompanije i druge velike institucije povećale preuzimanje rizika kako bi se suprotstavile okruženju niskih kamata, zbog čega su izložene ekonomskim šokovima koji bi mogli da se prošire kroz finansijski sistem.

Prema ažuriranoj bazi podataka MMF-a o globalnom dugu, na kraju 2018. godine ukupan svjetsku javni i privatni dug dostigao je 188 biliona dolara, pri čemu je u prosjeku odnos globalnog duga prema BDP-u povećan na 226 odsto, a podaci po državama pokazuju da bi neke napredne ekonomije mogle da budu nepripremljene za narednu krizu.

Mada je većina zemalja, osim SAD i Japana, nastojala da smanji dio duga akumuliranog nakon globalne finansijske krize, u gotovo 90 odsto razvijenih ekonomija učešće javnog duga u BDP-u je i dalje više nego prije 2008. godine, navodi se u izvještaju.

U jednoj trećini naprednih ekonomija, koeficijent javnog duga je za 30 procentnih poena veći u odnosu na nivo prije krize, dok je on na tržištima u nastajanju sada na sličnim nivoima kao tokom kriza sredinom osamdesetih i devedesetih, piše u izvještaju MMF-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije