Analize

Minimalac u FBiH bi mogao rasti na 1.000 KM?

Minimalac u FBiH bi mogao rasti na 1.000 KM?
Foto: N.N. | Minimalac u FBiH bi mogao rasti na 1.000 KM?

Minimalna plata mora biti 1.000 KM već godinama poručuju radnici i predstavnici Sindikata. Po svemu sudeći to će konačno biti usvojeno na nivou Federacije BiH. Brojni radnici žive sa manjim iznosom od toga i to u vrijeme veoma visokih cijena.

U Bosni i Hercegovini najmanje zarađuju čistači, šivači, portiri, njegovatelji starijih osoba u prosjeku mjesečno na raspolaganju imaju 736 KM, a krojači 758. Desetine hiljada radnika prima platu nižu od 1000 KM. Među njima su i radnici najveće kompanije za proizvodnju čeličnih proizvoda.

“Mi imamo veliki problem, naša kompanija nema razumijevanja. 70% radnika prima ispod prosjeka platu, odnosno 944 KM”, istakao je Rašid Fetić, iz Sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica, piše N1.

Zbog takvog ili sličnog odnosa i u brojnim drugim firmama čak 55 odsto zaposlenih u Bosni i Hercegovini tvrdi kako im je plata premala, a samo 27 odsto radnika svoju platu ocjenjuje adekvatnom. Set fiskalnih zakona koji priprema Vlada Federacije, kažu ekonomski stručnjaci, mogao bi donijeti pozitivnije statistike. Predviđeno je smanjenje doprinosa i određivanje minimalne plate od hiljadu KM.

“Mogu slobodno kazati da će taj paket od 1000 KM biti vjerovatno i veći, da će se naći modalitet da se poslodavci dodatno rasterete, ali ono što želimo je da imamo garanciju da će ono od čega država oslobodi poslodavce da ide radnicima”, navodi Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

A cijene po svemu sudeći neće ”mirovati”. Zbog toga radnici sa nestrpljenjem iščekuju da Vlada rastereti poslodavce, ali i da ih obaveže da radnicima isplaćuju veće plate. Bolja primanja očekuju i zaposleni u obrazovanju.

U tom periodu četveročlanoj porodici za jedan mjesec, obzirom na cijene, potrebno je dva puta više novca nego što većina radnika ima na raspolaganju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije