Analize

Mistrije mirovale u stanovima vrijednim 300 miliona maraka

Mistrije mirovale u stanovima vrijednim 300 miliona maraka
Foto: N.N. | Mistrije mirovale u stanovima vrijednim 300 miliona maraka

BANJALUKA, SARAJEVO - Širom BiH na kraju 2018. bilo je nezavršeno 3.699 stanova, što je najveća brojka u odnosu na protekle godine.

Uzmemo li da je prosječna površina stana, recimo, 50 kvadratnih metara, računica pokazuje da je kraj radova čekalo 184.950 kvadrata stambenog prostora.

Kada na tu cifru dodamo zvaničan podatak Agencije za statistiku BiH, po kojem je kvadrat stana u posljednjem kvartalu prošle godine koštao 1.614 KM, zaključuje se da u stanogradnji nisu okončane investicije teške oko 300 miliona maraka.

Sindikalne vođe ova računica ne iznenađuje. Mistrije, po njihovoj ocjeni, miruju iz nekoliko razloga.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, ocjenjuje da na ovakav trend utiče više faktora.

"Mislim da je razlog manja kupovna moć stanovništva i da nema ko da kupuje te stanove. Plate su niske i neredovne, a pritom i ljudi odlaze. Vjerovatno će i u narednih nekoliko godina biti bilježen zastoj kada je riječ o nekretninama", naglasila je Vrabičićeva u izjavi za "Nezavisne".

Mahir Semić, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH, ocjenjuje da je razlog ovakve situacije to što - nema ko da radi.

"Nedostaje tesara, zidara, keramičara, bravara, suvim zlatom da ih plaćate - nema ih", istakao je Semić u izjavi za "Nezavisne".

Po njegovim riječima, statistika pokazuje da je u Sloveniju prošle godine, putem samo jednog ministarstva kao posrednika, otišlo 13.600 ljudi, od čega je 70 odsto građevinaca.

 "Sve će biti teže obezbijediti radnike. Kvalifikovanu radnu snagu Evropa dobija veoma jeftino i brzo", rekao je Semić.

Da zaista postoje problemi u ovom sektoru, priznaju i u građevinskim preduzećima. Kako su nam nedavno priznali, na pragu predstojeće sezone i svijećom je teško pronaći kvalitetne radnike, zbog čega bi narednih mjeseci gradilišta moglo biti manje nego inače.

Požalili su se i da njemačke plate ne mogu ponuditi, te da, taman kada "proizvedu" dobrog radnika, on im se zahvali i ode u inostranstvo. U kolikim su problemima, brojke su jasne.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, na kraju 2014. imali su 1.423 nezavršena stana, a godinu kasnije 2.564. Na kraju 2016. zabilježeno je 2.747 nezavršenih stambenih jedinica, a na kraju 2017. na kraj izgradnje čekala je 2.741. Prije dva mjeseca bilo ih je, podsjetimo, čak 3.699.

Broj nezavršenih stanova

  • Kraj 2018.         3.699
  • Kraj 2017.         2.741
  • Kraj 2016.          2.747
  • Kraj 2015.         2.564
  • Kraj 2014.         1.423

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije