Analize

Neprekidna ekspanzija: Google tržišna osvajanja i investicije

Neprekidna ekspanzija: Google tržišna osvajanja i investicije
Foto: Pixabay | Neprekidna ekspanzija: Google tržišna osvajanja i investicije

Google je jedna od najpoznatijih tehnoloških kompanija u svijetu čiji je spektar usluga postao nezaobilazan dio svakodnevnog internet iskustva. Ova globalna tehnološka imperija postala je dio Alphabet Inc., multinacionalne konglomerat holding kompanije, koja je osnovana 2015. godine s ciljem da omogući veću fleksibilnost i diverzifikaciju Googleovih različitih poslovnih interesa.

Vrijednost Googleovih investicija do sada iznosi oko 27 milijardi dolara. Kompanija je ulagala u različite segmente poslovanja, uključujući sajber bezbjednost, društvene platforme i Advertising Technology industriju, koja se fokusira na pružanje tehnoloških rješenja i platformi za oglašavanje i marketing.

Tokom protekle godine, Google je izvršio jednu od najvećih akvizicija preuzimanjem kompanije Mandiant za 5,4 milijarde dolara, čija je specijalnost oblast sajber bezbjednosti.

Neke od investicija:

YouTube (2006): Google je kupio YouTube, vodeću platformu za dijeljenje video sadržaja, za impresivnih 1,65 milijardi dolara. YouTube je postao ključni dio Googleovog ekosistema i postao je najpopularnija platforma za dijeljenje video sadržaja na internetu.

DoubleClick (2007): Google je akvizirao DoubleClick, kompaniju za oglašavanje i upravljanje internet oglasima, za 3,1 milijardu dolara. Ova akvizicija omogućila je Googleu da unaprijedi svoje reklamne tehnologije i ponudi naprednija oglašavanja.

Android Inc. (2005): Google je kupio Android Inc., kompaniju koja je radila na razvoju mobilnih operativnih sistema, za tadašnjih 50 miliona dolara. Ovo je bio ključni korak u ulasku Googlea na tržište mobilnih uređaja, što je rezultiralo popularnim Android operativnim sistemom.

Waze (2013): Google je akvizirao Waze, popularnu aplikaciju za navigaciju i mapiranje sa podacima o saobraćaju generisanim od strane korisnika, za oko 1,3 milijarde dolara.

Ova akvizicija je unaprijedila Google Maps i omogućila bolje praćenje uživo stanja na putevima.

DeepMind Technologies (2014): Google je akvizirao DeepMind Technologies, kompaniju koja se bavi veštačkom inteligencijom i dubokim učenjem, za oko 500 miliona dolara. Ova akvizicija je doprinjela razvoju AI tehnologija i primjeni dubokog učenja u različitim oblastima.

Fitbit (2020): Google je kupio Fitbit, proizvođača pametnih nosivih uređaja za praćenje zdravlja i fitnesa, za 2,1 milijardu dolara. Ova akvizicija omogućila je Googleu da unaprijedi svoje tehnologije vezane za zdravlje i fitnes.

Kakvo je stanje u Adria regiji?

Sada, i Adria regija ima svoje mesto u Googleovoj mreži investicija. Hrvatski startup Photomath privukao je pažnju Googlea i postao dio ove tehnološke gigantske porodice. Mobilna aplikacija Photomath omogućava korisnicima da kalkulišu matematičke zadatke fotografisanjem, a njen izuzetan uspjeh ogleda se u više od 350 miliona korisnika širom svijeta. Google je prepoznao potencijal ovog hrvatskog AI proizvoda i investirao oko 550 miliona dolara u njegov dalji razvoj.

Photomath je postao svjetski lider u svom domenu, pružajući brze i precizne rezultate pri rješavanju matematičkih problema. Njegova popularnost i uspjeh ilustruju kako tehnologija i vještačka inteligencija nastavljaju da transformišu način na koji učimo i primenjujemo matematiku u svakodnevnom životu. Googleova investicija u ovu regionalnu tehnološku inicijativu predstavlja samo jedan od primjera kako se tehnološke kompanije angažuju u podršci i razvoju naprednih tehnoloških rješenja na Balkanu i možemo pretpostaviti da će biti još sličnih akvizicija u našoj regiji.


Srđan Bjelić, IKT analitičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije