Analize

Očekivani izvoz do kraja godine veći od 12 milijardi KM

Očekivani izvoz do kraja godine veći od 12 milijardi KM
Foto: Ilustracija | Očekivani izvoz do kraja godine veći od 12 milijardi KM

SARAJEVO - Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je danas da se očekuje da će ove godine izvoz iz BiH premašiti 12 milijardi KM.

"Izvoz iz BiH je u toku ove godine rastao i prvi put je u aprilu premašio milijardu KM na mjesečnom nivou, a taj trend se nastavio u maju, junu i julu", rekao je Egrlić u Sarajevu, na predstavljanju rezultata projekta "100 najvećih u BiH".

Prema njegovim riječima, kada je riječ o izvozu, BiH je prošle godine prvi put premašila 10 milijardi KM, odnosno izvoz je iznosio oko 11,5 milijardi KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila oko 63 odsto. 

"Glavno tržište je EU, koje sa više od 70 odsto učestvuje u ukupnom izvozu, a najbolju pokrivenost uvoza izvozom imamo sa Austrijom, Njemačkom, Italijom", rekao je Egrlić, te dodao da BiH sa zemljama regiona ima najveću razmjenu. 

On je naveo da su u BiH registrovane 32.292 kompanije koje su ostvarile ukupan prihod veći od 65 milijardi KM, te dodao da je od toga 85 odsto malih kompanija, 11 odsto srednjih i 3,43 odsto velikih kompanija. 

Prema riječima Egrlića, velike kompanije ostvaruju prihod od 44,3 milijardi KM prihoda ili oko 68 odsto i one daju snagu i čine nosioce razvoja privrede i zapošljavanja.

"Poslovna zajednica je osnov stabilnosti BiH, stabilnosti naših fondova kao što su penzioni, zdravstveni", rekao je Egrlić, te dodao da se konstantnim rastom imidža privrede BiH stvara mogućnost za plasman robe na zahtjevno evrospko i svjetsko tržište. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije