Analize

Pametne zgrade i stanovi u BiH

Pametne zgrade i stanovi u BiH
Foto: Dan LeFebvre/Unsplash | Pametne zgrade i stanovi u BIH

Da li smo „sazreli“ za pametan način življenja u našim stanovima i zgradama? Da li su zastupljeni veliki jednokratni i mjesečni finansijski izdaci?

Odgovor na prvo pitanje, sigurno je potvrdan: da, itekako smo sazreli, a na drugo pitanje, odgovor je: ne! Za simboličan mjesečni iznos od nekoliko konvertibilnih maraka, možemo imati kvalitetno sigurnosno rješenje u našem stanu!

Vratimo se nekoliko godina unazad. Bilo kakav oblik pametnog rješenja u stanovima, mogli smo da vidimo na Internetu, te sredstvima javnog informisanja. Zapadna Evropa je prednjačila sa ovim rješenjima i imali smo primjera gdje se u sklopu investogradnje odnosno izgradnje određenog stambenog objekta, planira se pametna mreža za buduće stanare unutar stambenih jedinica. Paralelno se razvijala smart priča za stambene jedinice koje su već izgrađene.

Na izgled jednostavan sistem, pozadinski je sastavljen od mnogobrojnih funkcionalnosti. Na nivou stambene jedinice, pametni sistem integriše kontrolu svih uređaja, a u svrhu postizanja višeg nivoa povezanosti, praktičnosti i velikim dijelom bezbjednosti. Zastupljen je i efekat energetske efikasnosti.

Zatim, sistem kontroliše rasvjetu, potrošače spojene direktno na elektrodistributivnu mrežu ili preko utičnica, roletne i zavjese, garažna vrata i kapije.  Zastupljeno je grijanje i hlađenja prostora, protivprovalni i sigurnosni alarm (protivpožarni, poplava, curenje gasa).

Sveobuhvatan model koji je maksimalno nadogradiv, tako da možemo birati bilo koju opciju, koja nam je neophodna i koja će olakšati način življenja.

Kompleksan i nadogradiv sistem, smješten u minimalni tehničku opremu sa prikazom i evidencijom na mobilnom uređaju!

Oduševljenje pametnim domovima neprekidno raste. Prema istraživanju njemačkog Bitkoma svaki četvrti ispitanik posjedovao je najmanje jedan uređaj, koji je Internetom povezan s nekim od uređaja u pametnim domovima.

Sa kuća i stanova, smart home se preselio i na izgradnju montažnih kuća. Proizvođači gotovih montažnih kuća identifikuju porast potražnje za ovom vrstom izgradnje.  U pogledu tržišne utakmice za novim kupcima, proizvođači su uvidjeli vlastite prednosti u odnosu na tradicionalnu gradnju i značajan dio gradnje usmjeravaju na smart pristup kod montažnih objekata.

Svakodnevne aktivnosti odrađujemo mehanički - zaključavamo ulazna vrata, gasimo svjetla, gasimo peglu i izlazimo iz stane. Narednog trenutka razmišljamo da li smo uradili navedenu radnju. U takvim slučajevima Smart sistem može biti od velike pomoći, naročito kod uređaja koji su ostali uključeni u struju.

Kakvo je stanje kod nas u BIH?

Značajno je veći broj konzumenata ove vrste rješenja. Postoje razni proizvođači i firme koje nude smart izvedbe. Razna je zastupljenost od malih do velikih firmi. Nekolicina se odlučuje za direktnu kupovinu smart uređeja putem Interneta, i nakon dolaska opreme na kućnu adresu, pravi svoj određeni eko sistem koji dalje naslanja na Internet u stanu.

Obzirom na sigurnost, kvalitet Interneta, koji je u direktnoj vezi sa ovim rješenjem, svakako se preporučuju renomirane kuće koje imaju u svom portfolio sve obuhvaćeno.

Ukoliko možemo dobiti kvalitetno rješenje po modelu ključ u ruke, koje pozadinski ima obuhvaćene usluge konektivnosti, kvalitetnu opremu, tehničku podršku, a pri tome sve je omogućeno unutar intuitivne aplikacije i za nekoliko konvertibilnih maraka na mjesečnom nivou na pravoj smo Smart adresi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije