Analize

Pravni i poslovni propisi u digitalnoj formi

Pravni i poslovni propisi u digitalnoj formi
Foto: kaboompics.com/Pexels | Pravni i poslovni propisi u digitalnoj formi

Trenutni način poslovanja, razvoj novih tehnologija odnosno inovacija u dijelu digitalizacije, zauzima ključnu aktivnost za razvoj svake radne organizacije.

Voditi uspješan posao, sigurno je lakše uz korišćenje digitalnih resursa, praćenja i uvođenja njenih tehnoloških postignuća.

Nepoznavanje digitalnih servisa i određeni strah od novog i nepoznatog, glavni je razlog zbog kojeg se određene organizacije ne odlučuju za ovu vrstu rada. Proces modernizacije ne nalazi primjenu kod određenih organizacija, koje se još uvijek pribojavaju i rade na „staromodniji“ način poslovanja. Određena preprjeka je postavljena za prihvatanje i primjenu raznih vrsta tehnologija i uvođenje digitalnih servisa.

Dešavanja prouzrokovana pandemijom, znatno su uticala na percepciju i primjenu novog načina poslovanja korišćenjem raznih digitalnih alata. Određena on line i digitalna rješenja, koji su možda i prvi put pronašli primjenu u pandemiju, još uvijek se koriste bez obzira da poboljšanje cjelokupne situacije.

Kao u svim oblastima, etika je zasigurno ključna, koja će nam omogućiti adekvatnu analizu odluka i radnji. U smislu njihove ispravnosti u radnim procesima, olakšanju poslovanja korišćenjem digitalnih alata za razne namjere.

Posmatrajući digitalna rješenja i njihovu šemu, kao praktičnu disciplinu, sama etika obuhvata mnoga pitanja u informacionoj tehnologiji i digitalnim sistemima. Digitalizacija sistematske skalabilnosti poslovnih pravila, standarda i principa za konkretne probleme.

Brzi razvoj digitalne tehnologija već je dao osnovu da društvo u kojem živimo možemo smatrati u velikoj mjeri informatičkim i digitalnim društvom.

Digitalizacije uključuje novi segment cjelokupne ekonomije, koji se zasniva na digitalnim tehnologijama i predstavlja jednu od najatraktivnijih mogućnosti za rast i razvoj poslovanja.

Razne izvedbe digitalizovanih procesa i alata najčešće se mogu vidjeti u sistemima rada unutar preduzeća, kao što su izrade softvera, sistema upravljanja, aplikacija, dokument menadžment sistemi i slično.

Međutim, postoje i određene sfere koje bi nam značajno pomogle u procesu svakodnevnog poslovanja kao što su digitalizovani pravni propisi u domenu omogućavanja pristupa stručnim pravnim i poslovnim sadržajima, bazama podataka modela ugovora i akata, obrazaca, prečišćenih tekstova, propisima i stručnim tekstovima.

U ovom segmentu uvid u sadržaj nadležnog Službenog glasnika dodatno predstavlja olakšicu i pomoć bilo kojem poslodavcu ili radniku u svakodnevnim aktivnostima.

Pravna vrsta  pomoći u velikoj mjeri omogućavaju da se olakša svakodnevni rad na internom i eksternom nivou sa klijentima. Razvijanjem i podrškom digitalnih alata u segmentu pravnih propisa, pomoći svakom privredniku u svakodnevnoj komunikaciji i ostvarenju poslovnih zadataka.

Ukoliko ova vrsta pravne pomoći bude implementirana pored web načina uvida i na mobilnim telefonima i tabletima u tom, slučaju značajno se poboljšava proces dnevnih zadataka i izvršenja radnih procesa unutar bilo koje poslovne sredine.

Postoje određena digitalna rješenja kod nas i u Srbiji, koji omogućavaju krajnjem korisniku adekvatnu pravnu pomoć, a finansijski su povoljna, tako da se može izdvajanjem nekoliko konvertibilnih maraka na mjesečnom nivou dobiti adekvatan uvid u on line pravne i poslovne sadržaje.

Iz svega navedenog, proizilazi da fundamentalna poluga budućeg rada svakog preduzeća sigurno predstavlja određeni oblik digitalizacije.

Nemamo tačnu projekciju kojom će brzinom napredovati ovaj rast, a sigurno je da svaki mikro proces unutar firme će biti “zakačen” nekom vrstom digitalizacije ili inovacije. Ljudski resursi se u određenoj mjeri smanjuju, i ovo je činjenica. Sa druge strane, velike šanse i mogućnosti pruža tehnološka i digitalna sfera, kako za zaradu, tako i za olakšanje procesa, smanjenju operativnog vremena, opreme i slično.


Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banja Luka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije