Analize

Propada li carstvo porodice Hastor?

Propada li carstvo porodice Hastor?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Propada li carstvo porodice Hastor?

Za kratko vrijeme, tri fabrike koje posluju u okviru "Prevent grupacije" stavile su katanac na svoja vrata te otpustile radnike, pa se sada postavlja pitanje šta se dešava sa poslovanjem ove firme te da li carstvo porodice Hastor propada.

Inače, za samo četiri mjeseca tri fabrike su obustavile poslovanje, pa su tako u prvoj polovini septembra, radnice firme "Prevent Bužim" iz istoimene opštine ostale bez posla. Otkazi su tada uručeni za 29 radnica koje su imale stalni radni ugovor te za njih 42 koje su bile zaposlene na određeno vrijeme.

Prije Bužima, odnosno početkom istog mjeseca, "Prevent grupacija" zatvorila je i pogon u Visokom, odnosno "Prevent Leather" gdje je bez zaposlenja ostalo 150 radnika.

Tada su saopštili da je jedan od ključnih razloga za gašenje Prevent Leathera  kontinuirano smanjenje narudžbi iz godine u godinu u periodu poslije pandemije virusa korona. Naveli su i da su inflacija i globalne krize dodatno otežali poslovanje i stabilnost proizvodnog pogona, te da su stručnjaci kompanije izradili detaljnu analizu koja je pokazala negativne rezultate u poslovanju, pa je u skladu s tim, menadžment kompanije donio odluku o gašenju svog proizvodnog pogona, specijalizovanog za proizvodnju kožnih proizvoda.

Iako su tom prilikom naveli da članice "Prevent grupacije" neće osjetiti posljedicu zatvaranja "Prevent Leathera", te da će nastaviti sa kontinuiranim radom insistirajući na kvaliteti svojih proizvoda i posvećenosti prema partnerima i kupcima, od tada su još dva preduzeća ključ u bravu.

Prije samo nekoliko dana, "Prevent  grupacija" odlučila je da ugasi proizvodnju i u kompaniji "Prevent FAD" Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao Enes Roša, predsjednik sindikata "Prevent FAD-a", firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a  59 radnika ostaće bez posla.  Inače, otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema  navodima Roše, iz kompanije su  kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, iako je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 miliona KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš. Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane, no, iz "Prevent grupacije" nisu se oglašavali ovim povodom.

Podsjećamo, "Prevent FAD" bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prije samo tri godine, Forbes je objavio listu najbogatijih ljudi u BiH, a tada je na prvoj poziciji bila upravo porodica Hastor, koja u svom vlasništvu ima dvije grupacije, i to "ASA" i "Prevent".

Inače, "ASA" i "Prevent" su dvije grupacije koje spadaju u vodeće poslovne imperije u BiH već decenijama. Iako 2020. godina za neke kompanije unutar grupacije možda i nije bila idealna, kada se uzmu u obzir problemi u tekstilnoj i metalskoj industriji, te su između ostalog morali i zatvoriti neke pogone.

No, s druge strane, tada su napravili veliki iskorak u finansijskom sektoru, pa je prije tri godine ASA banka postala treća po veličini banka u BiH, ASA Central osiguranje učvrstilo se kao lider sektora u BiH. Osim toga, te godine je izgrađena i ASA Bolnica, prva privatna opšta bolnica u BiH, kao pionirski projekat ove vrste u zemlji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije