Analize

Raste plaćanje karticama u Jugoistočnoj Evropi

Raste plaćanje karticama u Jugoistočnoj Evropi
Foto: Pixabay | Raste plaćanje karticama u Jugoistočnoj Evropi

KOTOR – Bezgotovinska plaćanja u Jugoistočnoj Evropi su u prošloj godini porasla za 30 odsto, uz porast od 74% u tokenizovanim transakcijama.

Na Visa SEE Business Forumu 2024 koja je održana u Kotoru, rečeno je da je takođe zabilježen porast od 16 odsto u broju prodajnih mjesta koja koriste POS sisteme.

Inače, ova godišnja konferencija posvijećena tehnološkim inovacijama u platnim sistemima i finansijskoj inkluziji, okupila je preko 120 istaknutih predstavnika finansijske industrije širom šest tržišta Jugoistočne Evrope.

"Visa je prisutna na tržištu jugoistočne Evrope preko 40 godina. Naši zajednički napori sa vladama, regulatornim tijelima, finansijskim institucijama i partnerima rezultirali su značajnim postignućima u razvoju digitalne ekonomije regiona. Uvođenjem 15 miliona novih Visa kartica širom tržišta Centralne i Jugoistočne Evrope, broj Visa kartica u upotrebi povećan je za 14% u poređenju sa 2022. godinom. Posvijećeni smo daljem širenju mreže prihvatanja za jednostavna i sigurna digitalna plaćanja u Jugoistočnoj Evropi, kao i promociji digitalne transformacije lokalne ekonomije kroz inovacije", rekla je Kristina Doroš, viša potprijedsednica i regionalna menadžerka za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije