Analize

Realan rast BDP-a od 2,4 odsto

Realan rast BDP-a od 2,4 odsto
Foto: Pixabay | Realan rast BDP-a od 2,4 odsto

BANJALUKA - Bruto domaći proizvod (BDP) Republike Srpske u posljednjem tromjesječju prošle godine bio je 4,315 milijardi KM i imao je realan rast od 2,4 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Bruto dodata vrijednost u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 3,57 milijardi KM, dok je vrijednost poreza na proizvode umanjena za subvencije na proizvode bila 737,9 miliona KM, prenosi Srna.

Najveća stopa rasta bruto dodate vrijednosti u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na isti period 2022. godine od 10,4 odsto bila je u finansijskoj i djelatnosti osiguranja.

Rast bruto dodate vrijednosti u posmatranom periodu od 9,3 odsto bio je u sektoru informacija i komunikacija, rast od devet odsto bio je u sektorima stručne, naučne i tehničke djelatnosti i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

U prerađivačkoj industriji realni pad bruto dodate vrijednosti u zadnjem kvartalu prošle godine u odnosu na isti period 2022. godine bio je 8,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije