Analize

Skroman ekonomski rast RS u prvom kvartalu

Skroman ekonomski rast RS u prvom kvartalu
Foto: Ilustracija | Skroman ekonomski rast RS u prvom kvartalu

BANJALUKA - Bruto društveni proizvod (BDP) Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine je rastao dva odsto u odnosu na isti period 2018. godine, što je, prema ocjeni stručnjaka, veoma skromno.

Bruto dodata vrijednost realno je veća u području trgovine, opravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane u procentu od 8,8 odsto.

Rast se bilježi i u oblasti informacija i komunikacija od 4,1% i u finansijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja za 3,8%.

Međutim, pad je registrovan u oblasti vađenja ruda i kamena, proizvodnji električne energije te prerađivačkoj industriji koja je skliznula za 7,1 odsto.

Saša Stevanović, doktor ekonomskih nauka, smatra kako su u pitanju podaci kojima treba posvetiti značajnu pažnju, pogotovo imajući u vidu najsnažniji rast ekonomije Republike Srpske od 2009. godine, koji je zabilježen prošle godine.

Smatra kako je usporavanje rasta posljedica usporavanja inostrane tražnje, povećanog uvoza i ostvarene inflacije.

"Još je rano govoriti o nekim ozbiljnijim trendovima usporavanja ekonomije, pogotovo imajući u vidu investicioni ciklus koji je pokrenut izdavanjem garancija Republike Srpske. RS ima postignutu makroekonomsku stabilnost koju treba održati. Rast ekonomije, rast investicija i zapošljavanja pokazatelji su koji ohrabruju", kaže Stevanović za "Nezavisne."

Dodaje kako budućnost nije moguće predvidjeti, ali da se iz prošlosti može učiti.

"U dobrim vremenima se štedi, u lošim troši i više nego što se stvara. Ovo usporavanje rasta nije tragično, nije pokazatelj recesije i možda je došlo u dobro vrijeme. S obzirom na to da RS nema svoju monetarnu politiku da predstavlja malu i otvorenu ekonomiju, veoma je bitno izbjeći fiskalnu miopiju ili kratkovidost. Likvidnost budžeta, održivost javnog duga stvaraju dobre pretpostavke za ekonomski rast, međutim nekad su želje toliko velike da postanu nerealne, a iznenadi nas eksterni ili interni šok koji ne dočekamo nepripremljeni", kaže Stevanović.

Prema njegovim riječima, imperativ treba da bude na sprečavanju pada ekonomske aktivnosti.

U Privrednoj komori RS kažu kako su očekivali skroman rast BDP-a, s obzirom na to da pojedini sektori od početka godine prave loše rezultate.

Takođe, dodaju, veliki privredni subjekti poput "Elektroprivrede RS" su veoma loše započeli godinu, dok je u Rafineriji nafte u Brodu obustavljena proizvodnja.

Brine ih i što ostali sektori u privredi bilježe loše rezultate, a posebno oni koji su u prethodnoj godini bilježili dobre rezultate.

"Na to direktno utiče i pad tražnje za našim proizvodima u zemljama u koje izvozimo značajne količine, a u kojima je došlo do recesije i krize. Prema podacima za pet mjeseci, i dalje bilježimo loše rezultate u privredi, tako da ne možemo očekivati da će ni drugi kvartal po pitanju BDP-a biti bolji", kaže Vladimir Blagojević, portparol Komore.

On dodaje kako nisu realizovane neke najkonkretnije mjere koje je Komora tražila od Vlade, a koje se odnose na rasterećenje privrede pa je neophodno što prije na tome raditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije