Analize

Trend pametnih telefona na evropskom tržištu

Trend pametnih telefona na evropskom tržištu
Foto: Arhiva/Ilustracija | Trend pametnih telefona na evropskom tržištu

Lider na evropskom tržištu pametnih telefona mijenjao se nekoliko puta tokom prošle godine. Bilo je poznatih proizvođača ali generalno određenih pomjeranja i novosti u tržišnoj utakmici na području evrope.

Krenimo od početka, globalni nedostatak komponenti sa kojima se svi susreću, predstavljao je glavnu problematiku i izazov sa kojim se suočava tržište pametnih telefona. Ukoliko na taj segment, dodamo, opterećenje odnosno uticaj panedemije iz 2020. godine, tržište je znatno ispod stepena prije izbijanja pandemije.

Kako navodi Counterpoint Research, negativni utiacaj pandemije se nastavio u prošloj godini. 

Unutar evropskog tržišta, jedna od ključnih pomjeranja desila se kod Huaweia. Podsjetimo, u 2020. godini, bili su na 4. poziciji, ali tokom prošle godini zauzeli su 8. mjesto. Na ovaj način drugi kineski proizvođači dobili su šansu za svoj dio tržišnog kolača.

Izvor: https://www.counterpointresearch.com/europe-smartphone-market-2021/

Tokom prošle godine, bilo je određenog napretka, evropsko tržište je poraslo za 8% u donosu na prethodno ali je to bio samo jedan dio u odnosu na cjelokupnu sliku. Kako navodi g. Jan Stryjak, Counterpoint Research’s Associate Director: "Divno je vidjeti kako evropsko tržište pametnih telefona raste u 2021. godini, ali to govori samo pola priče. Uticaji kovid-19 rezultirali su godišnjim padom prodaje od 14% u 2020. godinu, što znači da je tržište još uvijek znatno ispod nivoa prije pandemije.”

Liderske pozicije tokom prošle godine mijenjali su Apple, Samsung i u jednom trenutku Xiaomi (što je kod ovog proizvođača, prvi put da bude lider na evropskom tržištu). Pored Xiaomi koji je godinu završio sa do sad najvećom prodajom u dijelu evropskog tržišta, slično je bilo i sa ostvarenjem proizvođača OPPO, Realme i Vivo.

Evidentan je rast cijena telefona, a razloga je mnogo, nedostatak opreme, cijene energenata i ulaznih troškova, kao i sve prisutniji nedostatak radne snage. Takođe, treba spomenuti da se na tržište vratila Nokia HMD, Honor i Motorola. Na osnovu navedenog, vjerujemo da će tekuća godina biti interesantna sa ponudom i potražnjom pametnih telefona.


Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banja Luka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH. Autor je prve mobilne aplikacije “Nikolaj” za pretragu Svetinja SPC na području zemalja bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije