Privreda

Pratite nas na Google news

"Ryanair" prevezao osam puta više putnika iz Banjaluke

"Ryanair" prevezao osam puta više putnika iz Banjaluke
Foto: N.N. | "Ryanair" prevezao osam puta više putnika iz Banjaluke
Dejan Šajinović

BANJALUKA, SARAJEVO - Na Aerodromu Banjaluka u prošloj 2018. godini opsluženo je 36.180 putnika, a obavljeno 1.678 međunarodnih letova, potvrđeno je "Nezavisnim" u Direkciji za civilnu vazdušnu plovidbu BiH.

Prema njihovim podacima, u odnosu na oktobar, kada su započeli letovi irskog niskobudžetnog operatera "Ryanair" za Stokholm, u novembru je broj opsluženih putnika na banjalučkom aerodromu povećan za gotovo osam puta, imajući u vidu da je u oktobru opsluženo 1.876 putnika, a u novembru 8.265.

Prvi "Ryanairov" let s banjalučkog aerodroma desio se 30. oktobra, a uslijedili su redovni letovi za Stokholm u Švedskoj, Šarlero u Belgiji kod Brisela i Memingen u Njemačkoj kod Minhena, sve linije po dva puta sedmično. Nedavno su započeti letovi i ka Berlinu, pa se očekuje dodatno povećanje broja putnika.

Broj putnika nastavio se povećavati i u decembru, na 8.277. U cijeloj 2018. godini kroz banjalučki aerodrom prošlo je 36.180 putnika, odnosno 3.015 prosječno po mjesecu. Ukoliko trend od više od devet hiljada putnika mjesečno bude nastavljen, ostvariće se predviđanje "Ryanaira" da bi oni putem ovog aerodroma ukupno godišnje mogli prevesti oko 100.000 putnika, imajući u vidu da će i ove godine gro letova biti njihovim avionima.

U oktobru su na Aerodromu Banjaluka bile 153 avionske operacije, a narednog mjeseca 166, dok su u decembru zabilježene 154 operacije.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja RS, kaže da su ispunjena očekivanja i planovi te najavljuje nove radove kad je u pitanju aerodrom.

"Vlada RS pruža punu podršku za dalji razvoj aerodroma i to je u ovom trenutku najvažnije", kaže on.

S obzirom na to da je Vlada RS i za ovu godinu predvidjela subvencije za aerodrom u visini od 1,9 miliona maraka, ostaje da se vidi kakav će biti interes "Ryanaira" da leti u slučaju da aerodrom ostane bez subvencija i da Uprava bude morala povećavati naknade.

Bilo kako bilo, naglo povećanje broja putnika dovelo je do pozitivnih efekata za privredu banjalučke regije i rast turizma, a putnici koji lete "Ryanairom" kažu da na aerodrom dolaze putnici čak i iz Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke, Beograda i drugih gradova u regionu.

Činjenica je, takođe, da je prema podacima Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH u vrijeme naglog porasta putnika s banjalučkog aerodroma došlo do određenog pada broja putnika s tuzlanskog aerodroma, koji je i dalje značajno prometniji od banjalučkog. Naime, u oktobru, dakle prije rasta prometa banjalučkog aerodroma, u Tuzli su opslužena 50.122 putnika, dok su narednog mjeseca opslužena 30.763, a u decembru 39.471.

Ukupno gledano za sva četiri aerodroma u BiH, opsluženo je 1.696.098 putnika, od čega na Sarajevo otpada 1.046.635, 584.610 na Tuzlu, 28.673 na Mostar, a 36.180 na Banjaluku.

Inače, na Aerodromu Banjaluka počinje ljetna sezona letenja, što znači više sedmičnih letova za Beograd, a i nekoliko čarter linija za pomorske destinacije u Turskoj i Crnoj Gori.

Duško Perović, šef Predstavništva RS u Rusiji, prije nekoliko dana potvrdio nam je i da se privode kraju razgovori o mogućem uspostavljanju linije iz Banjaluke ka Moskvi. Perović nam je rekao da bi linije prema Banjaluci trebalo da uspostavi kompanija "Ir Aero" nekoliko puta sedmično. Perović je rekao da je uslov da letovi krenu mogućnost prosječnog popunjavanja aviona oko 70 odsto po letu.

Opsluženo putnika na bh. aerodromima

  • 1.046.635 Sarajevo
  • 584.610 Tuzla
  • 28.673 Mostar
  • 36.180 Banjaluka

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije